Stichting Friedensstimme 45 jaar: met behulp van persoonlijke verhalen oproepen tot gebed en meeleven
Stichting Friedensstimme steunt al 45 jaar christenen uit de voormalige Sovjet-Unie. Naar aanleiding daarvan publiceerde ze verschillende getuigenissen van christenen uit het uitgestrekte Aziatische gebied. „Met de uitgave van getuigenissen brengen we de God Die leeft dicht bij de lezer.”
Enkele boeken die Friedensstimme dit jaar publiceerde staan in het teken van het 45-jarig bestaan van de stichting. Onder de uitgaven zijn een boek met twaalf getuigenissen van mensen uit deze tijd en ”Vertroost in verdrukking”, een verzameling van tien getuigenissen uit de begintijd van de organisatie.
De stichting begon in de jaren zeventig met ondersteunend werk aan vervolgde christenen in de voormalige Sovjet-Unie. „Christenen werden toentertijd regelmatig gevangengenomen of naar goelags gestuurd”, zegt Levi Verschoof, voorlichter van Stichting Friedensstimme Nederland. De organisatie beschouwt het als een van haar doelen om „te laten zien wat God doet” in Rusland, Centraal-Azië en de Kaukasus. „We willen aantonen dat Hij daar nu nog steeds mensen opzoekt, verandert en vernieuwt. Op die manier worden Nederlanders opgewekt tot gebed en meeleven met christenen in andere werelddelen.”
Volgen
„Het is mooi om te zien dat mensen in moeilijke omstandigheden blijk geven van hun grote offervaardigheid en bereidheid om Christus te volgen”, zegt Verschoof. „Het zijn oude verhalen, maar ook in deze tijd is er behoefte aan voorbeelden. Het leek ons heel mooi om verhalen van verschillende soorten mensen op te nemen in de boeken. Mannen, vrouwen, mensen die kortgeleden tot geloof zijn gekomen of juist al lang gelovig zijn. Zodoende zullen meer mensen zich aangesproken voelen en wordt de God Die leeft dicht bij de lezer gebracht.”
De stichting drukt in principe geen biografie van christenen die nog in leven zijn, aldus Verschoof. „Dit vanuit de gedachte dat we moeten letten op het einde van de oprechten, want tijdens hun leven kunnen christenen afwijken.” Een uitzondering op de regel vormt het boek met de twaalf getuigenissen.
„Mensen ervaren dat zij een spiegel voorgehouden krijgen” - Levi Verschoof, voorlichter Stichting Friedensstimme Nederland
Over het algemeen worden de boeken goed ontvangen, zegt de voorlichter. „Mensen ervaren dat zij een spiegel voorgehouden krijgen. In de verhalen is een bepaalde levensernst en een leven dicht bij God op te merken. Vooral het boek over Ljoeba Kordonets had deze uitwerking. Zij was een zendelinge onder de Nentsen in Noord-Rusland en overleed op 32-jarige leeftijd. Lezers vragen zich na het lezen af: wat mag het mij kosten om christen te zijn en hoe kan ik getuigen in mijn naaste omgeving?”
Godsbewijs
De getuigenissen laten zien hoe machtig God is, vertelt Verschoof. „Een van de personen die in onze laatste uitgave staat beschreven, heb ik zelf ontmoet. Tien jaar geleden was hij nog zwaar verslaafd aan krokodil, een drug die je lichaam en vruchtbaarheid aantast. Je zou nooit hebben kunnen denken dat hij later evangelist zou worden. God bekeerde hem en gaf hem een vrouw én kinderen. Rond die tijd behandelde ik tijdens een studentenbijeenkomst filosofische godsbewijzen. Maar in deze man zag ik een levend bewijs voor Gods bestaan.”