Binnenland
VluchtelingenWerk vindt asielmaatregelen ‘onuitvoerbaar’

De strengere asielmaatregelen waarmee het kabinet heeft ingestemd, zijn volgens VluchtelingenWerk Nederland „onuitvoerbaar”. „Het aantal vluchtelingen in de opvang wordt hierdoor groter in plaats van kleiner”, zegt bestuursvoorzitter Frank Candel. „De maatregelen gaan de problemen bij het COA en de IND niet oplossen, zullen geen dempend effect hebben op de aantallen asielzoekers en zullen de BV Nederland veel geld kosten.”

ANP

VluchtelingenWerk is vooral verbaasd over het afschaffen van de verplichting voor gemeenten om statushouders, asielzoekers met een vergunning, permanent te huisvesten. „De verplichting van de gemeenten tot huisvesting moet onverminderd overeind blijven, anders loopt het systeem geheel vast”, aldus VluchtelingenWerk.

Volgens de hulporganisatie wordt in de plannen gesproken over zogeheten doorstroomlocaties, een soort tussenvoorzieningen. „Maar die doorstroomlocaties bestaan nu niet. Als je de taakstelling afschaft zonder dat de doorstroomlocaties bestaan, dan zitten er binnenkort tienduizenden mensen meer vast in de opvang, opvang die veelal onder de maat is.”

Het plan van het kabinet om delen van Syrië veilig te verklaren, stuit eveneens op onbegrip bij VluchtelingenWerk. Alles wijst er volgens de organisatie op dat heel Syrië momenteel niet veilig genoeg is om naar terug te keren. „Ook is het onduidelijk hoe het voornemen van het kabinet tot het aanhalen van de banden met Assad veiligheid voor Syriërs oplevert.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer