Binnenland
Nederlander in Rome aangehouden om grootschalige oplichting

Een 28-jarige Nederlander is in Rome aangehouden omdat hij met grootschalige oplichting miljoenen zou hebben opgestreken. Zijn voorarrest is vrijdag met zeker twee weken verlengd, meldt de Nederlandse politie.

ANP

De man was eigenaar van een bedrijf in Rotterdam met vestigingen in Nederland, de Verenigde Staten en Italië. Hij beweerde AI-software te hebben ontwikkeld voor de analyse van röntgenfoto’s. Hij wist medische professionals te overtuigen om te investeren en zou zo miljoenen euro’s hebben gekregen, die werden doorgesluisd naar buitenlandse rekeningen. De verdachte leidde een luxe leven zonder dat hij ooit een werkend product leverde.

De politie vermoedt dat hij in minstens vier landen slachtoffers heeft gemaakt. Het gaat daarbij zeker om tien gedupeerden, maar het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger. De politie roept mensen die zich in het relaas herkennen op om zich te melden.

De man wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen.

De aanhouding in Italië was op 19 september. Dat hij nu pas is voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam komt, doordat hij eerst van Italië naar Nederland moest worden overgeleverd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer