Binnenland
Provincies zien geen perspectief in asielopvang en missen overleg

Het kabinet biedt met de aangescherpte asielmaatregelen nauwelijks perspectief op een oplossing, aldus Jetta Klijnsma. „Het kabinet haalt nu instrumenten weg bij gemeenten en provincies en biedt daar niets nieuws voor aan”, zegt de commissaris van de Koning in de provincie Drenthe, doelend op de spreidingswet die het kabinet zo snel mogelijk wil intrekken.

ANP

„Ik verwacht dat als de regering iets intrekt of heroverweegt, het ook perspectief biedt en een alternatief. Het spijt me, maar dat zie ik in deze plannen nauwelijks. Ja, het gaat over doorstroomlocaties voor statushouders. Maar in welke gemeenten komen die dan? Ik moet het allemaal nog maar zien.”

Klijnsma zit namens de commissarissen van de twaalf provincies aan de zogeheten landelijke regietafel asiel en migratie, die in de afgelopen maanden echter slechts één keer bij elkaar is geroepen door minister Marjolein Faber. „Alle overheden zijn aan die tafel vertegenwoordigd, wij zijn de oren en de ogen van de minister en eigenlijk ook haar instrumentarium. Ik denk dat het heel wijs zou zijn als het kabinet eens wat meer contact zoekt met medeoverheden. Maar ik heb voor zover ik weet niets in mijn agenda staan.”

Eind volgende week moeten de provincies bij Faber hun opvangplannen inleveren, gebaseerd op de begin dit jaar aangenomen spreidingswet. Het kabinet wil echter alweer af van deze wet, die moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over het land. „Dat intrekken moet nog langs beide Kamers en de Raad van State, dat gaat maanden duren”, aldus Klijnsma. „Wij gaan ervan uit dat de minister de wet voorlopig gewoon uitvoert. En dus dienen alle commissarissen donderdag hun verslag in. Op basis daarvan kan de minister haar plan trekken.”

De PvdA-politica en oud-staatssecretaris vindt het onverstandig om de spreidingswet in te trekken. „Want dan doe je dus ook geen appel meer op alle gemeenten om te helpen. Als we nu allemaal meehelpen, is er helemaal geen sprake van een crisis. Dan heeft iedereen een plekje en hoeven er geen asielzoekers meer naar dure hotels of cruiseschepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer