Binnenland
UNHCR roept kabinet op vast te houden aan VN-afspraken

De UNHCR roept het kabinet-Schoof op af te zien van het plan minder kwetsbare vluchtelingen over te nemen dan is afgesproken met de Verenigde Naties. De kabinetspartijen willen in plaats van vijfhonderd nog maar tweehonderd mensen overnemen van landen die in de regio van oorlogs- en conflictgebieden al veel vluchtelingen opvangen. Volgens de vluchtelingenorganisatie beperkt dit plan „de mogelijkheden om levens te redden”.

ANP

Vanuit de regio mensen hervestigen in Nederland biedt volgens de VN-organisatie „bescherming aan vluchtelingen die niet veilig zijn of onherstelbare schade dreigen op te lopen in het land waar ze in eerste instantie naar gevlucht zijn”. UNHCR schrijft dat de versoberingsplannen van de PVV, VVD, NSC en BBB „haaks” staan op de afspraken met landen in de regio.

In „tientallen jaren” hebben vluchtelingen uit onder meer Bhutan, Eritrea, Soedan en Syrië „de kans gekregen om in Nederland hun leven weer op te bouwen”, aldus UNHCR. De organisatie roept de regering op het aantal hervestigingsplaatsen niet te verminderen en vluchtelingen levensreddende oplossingen te blijven bieden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer