MuziekKlokkenspel
Porseleinen klokkenspel voor museum Klok & Peel

Museum Klok & Peel in Asten is een pronkstuk rijker. Het betreft een porseleinen klokkenspel, gemaakt in het Duitse Meißen.

Redactie muziek
Museum Klok & Peel in Asten
Museum Klok & Peel in Asten

Klokkenspelen van porselein zijn zeldzaam. Het Meissenklokkenspel dat sinds oktober in Asten is te zien, sierde tientallen jaren een porseleinwinkel in de Duitse stad Münster. Door sloop van dat pand moest een nieuwe thuis voor het instrument worden gezocht. Conservator Rainer Schütte van Museum Klok & Peel gooide een lijntje uit en wist dit bijzondere stuk binnen te halen.

Voor de officiële overdracht in oktober arrangeerde campanoloog Bert Augustus het lied van de stad Münster, ”Liebe Stadt im Lindenkranze”, voor het porseleinen instrument. De Meissenbeiaard staat in de Royal Eijsboutszaal van het museum naast een glazen klok uit het Tsjechische Harrachov. Het klokkenspel speelt ieder halfuur automatisch een melodie. Museum Klok & Peel toont naar eigen zeggen de grootste collectie luidklokken en beiaarden ter wereld.

In de regio van de Duitse stad Dresden werd aan het begin van de 18e eeuw het geheim van porselein ontdekt. Met lokaal gevonden porseleinaarde en pottenbakkersaarde wist men het eerste Europese keramiek te produceren dat in kwaliteit kon wedijveren met het porselein uit China. Er ontwikkelde zich in Meissen, een stadje ten noordwesten van Dresden,****een industrie die tot op de dag van vandaag bestaat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer