Kerk & religieLatijns-Amerika
Bevrijdingstheoloog Gutiérrez overleden

In zijn woonplaats Lima is dinsdag de Peruaanse rooms-katholieke oud-priester Gustavo Gutiérrez (96) overleden. Gutiérrez wordt beschouwd als de grondlegger van de zogenoemde bevrijdingstheologie.

Redactie kerk
Gustavo Gutiérrez. beeld via EvangélicoDigital
Gustavo Gutiérrez. beeld via EvangélicoDigital

”Theologie van de bevrijding: Geschiedenis, politiek en verlossing”, Gutiérrez’ program, verscheen in 1971 en werd door tal van rooms-katholieken en protestanten over de gehele wereld omarmd.

Basisgedachte van de bevrijdingstheologie is dat God de kant van de armen en verdrukten kiest en dat ook gelovigen moeten streven naar structuren waarin sociale gerechtigheid triomfeert. Door deze aandacht voor andere structuren verdwijnt de nadruk op persoonlijke verzoening met God en bekering naar de achtergrond.

„Gutiérrez en zijn medestrijders”, aldus een In Memoriam op EvangélicoDigital, „lieten van zich horen in een periode waarin Latijns-Amerika werd verdeeld door ongelijkheid die de huidige nog overtrof. In de jaren 60 en 70 hadden in veel Latijns-Amerikaanse landen militairen de macht overgenomen. Vervolgens namen de aanhangers van de bevrijdingstheologie actief deel aan het verzet tegen deze dictaturen.”

Tot de bekendste medestanders van Gutiérrez behoorden Leonardo Boff, José Míguez Bonino en Ernesto Cardenal.

”Jezus Christus bevrijdt en verenigt” luidde het thema van de assemblee van de Wereldraad van Kerken in 1975 in Nairobi. beeld Wereldraad van Kerken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer