Stichting Kerkelijk Waardebeheer stopt ermee: „Doel is behaald”
Stichting Kerkelijk Waardebeheer stopt er per 31 december mee. De stichting, die kerkbesturen adviseert rond vastgoedbeheer, vindt dat haar doel is behaald. „Het besef dat er zorgvuldig met kerkgebouwen moet worden omgegaan, wordt steeds meer ingezien.”
Dat maakte Stichting Kerkelijk Waardebeheer deze week bekend.
De stichting werd in 2011 opgericht om kerkenraden te adviseren en te ondersteunen bij het gebouwenbeleid. Doel was om „kerken te behouden en een beleid te ontwikkelen dat bijdraagt aan de continuïteit van een geloofsgemeenschap”.
Stichting Kerkelijk Waardebeheer, die actief is in de Protestantse Kerk in Nederland en in de Rooms-Katholieke Kerk, presenteerde onder andere een zogeheten stappenplan voor de herbestemming van kerken. Zo wilde ze voorkomen dat de opbrengst van de verkoop van kerkgebouwen bij derden terechtkwam en niet bij de kerken.
De organisatie is een ANBI-stichting zonder winstoogmerk en bestaat uit diverse vastgoeddeskundigen. Kerkbesturen konden een beroep op haar doen tegen een marktconform tarief. Het geld dat overbleef na aftrek van de organisatiekosten ging terug naar de kerken.
De stichting houdt er nu mee op, omdat „het besef dat er zorgvuldig met kerkgebouwen moet worden omgegaan, steeds meer wordt ingezien en omarmd. Onze werkmethodes krijgen navolging en kerkbesturen weten steeds beter welke stappen zij moeten zetten om tot goede besluiten te komen met betrekking tot het herbestemmen van hun gebouwen.”
„Er is steeds meer besef dat zorgvuldige omgang met kerkgebouw nodig is” - Stichting Kerkelijk Waardebeheer
Daarbij veranderde vraag van kerkelijke organisaties van „procesbegeleiding naar het uitvoeren van concrete transacties”, ontdekte de stichting. „Daar ligt niet ons specifieke onderscheidend vermogen.”
Meer dan 125 kerken en parochies maakten gebruik van de diensten van de stichting. Ook organiseerde Kerkelijk Waardebeheer „vele regionale bijeenkomsten, en zagen vele publicaties en boeken het daglicht”.
De lopende projecten worden door de betrokken adviseurs gecontinueerd. Bij nieuwe vragen over herbestemming of de verkoop van een kerkgebouw verwijst de stichting naar instanties binnen de eigen kerkelijke gemeenschappen, zoals de bisdommen en de Vereniging Kerkrentmeesterlijk Beheer.