Economie
OPEC stelt verwachting vraag naar olie opnieuw neerwaarts bij

Oliekartel OPEC heeft de verwachting voor de groei van de wereldwijde vraag naar olie dit jaar voor de derde keer op rij naar beneden bijgesteld, vooral door een zwakkere oliebehoefte in China. Maar ook de overgang naar elektrisch rijden heeft impact op de olievraag, omdat dit leidt tot minder brandstofverbruik.

ANP

Volgens de organisatie van olie-exporterende landen zal de olievraag dit jaar met 1,93 miljoen vaten (van 159 liter) per dag groeien. Vorige maand werd nog op een toename met 2,03 miljoen vaten per dag gerekend. Ook voor volgend jaar heeft de in Wenen gevestigde OPEC de prognose voor de wereldwijde olievraag neerwaarts bijgesteld.

China is ’s werelds grootste olie-importeur en kampt al langere tijd met een zwakke economie en ook een crisis op de vastgoedmarkt. Dit leidt onder meer tot een lagere vraag naar diesel voor bouwmachines. Daarnaast neemt in China het elektrisch rijden toe. Wel kan de Chinese olievraag steun krijgen van de omvangrijke economische steunmaatregelen die de overheid heeft aangekondigd, aldus de OPEC.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer