Economie
Ahold Delhaize onderaan AEX na voorspellingen analisten

Ahold Delhaize stond maandag onderaan de AEX-index. Het supermarktconcern achter onder meer Albert Heijn maakt volgende maand de cijfers over het afgelopen kwartaal bekend, maar analisten hebben in aanloop daarnaartoe zwakkere resultaten voorspeld. Op de Amsterdamse beurs daalde Ahold Delhaize 3,5 procent.

ANP

Zo zei een analist van de Britse bank Barclays dat er een reden is om „enigszins bezorgd” te zijn voordat de resultaten van Ahold Delhaize naar buiten komen. De marges van het concern zijn in de Verenigde Staten naar verwachting aanzienlijk lager dan in de eerste jaarhelft, aldus de analist.

Ondanks het koersverlies van Ahold Delhaize eindigde de AEX de handelsdag 0,7 procent hoger op 922,63 punten. De MidKap klom 0,3 procent tot 901,91 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen stegen tot 0,7 procent.

ASML ging 2,8 procent omhoog en was een van de grootste stijgers bij de hoofdfondsen. De kwartaalresultaten van de chipmachinemaker staan later deze week op het programma. Branchegenoten Besi en ASMI klommen respectievelijk 3,3 en 2,4 procent.

Alfen pluste 4 procent en stond bovenaan de middelgrote fondsen op het Damrak. Analisten van zakenbank Kepler Cheuvreux hebben de fabrikant van onder meer laadpalen van de verkooplijst gehaald. Just Eat Takeaway klom 0,2 procent. De maaltijdbezorger komt woensdag met cijfers naar buiten.

In Oslo ging Kongsberg Gruppen 4 procent omhoog. Nederland wil vanaf 2028 stapsgewijs luchtverdedigingssystemen geleverd krijgen van het Noorse defensiebedrijf. Raketten en simulatiemiddelen zijn ook inbegrepen bij de aanschaf.

De euro was 1,0906 dollar waard, tegen 1,0950 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2,5 procent minder op 73,66 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 77,23 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer