Economie
Opnieuw veel minder warmtepompen verkocht voor huizen

Fabrikanten van warmtepompen hebben afgelopen kwartaal opnieuw aanzienlijk minder apparaten verkocht voor woningen. In het derde kwartaal werden volgens brancheorganisatie Vereniging Warmtepompen 23.000 warmtepompen verkocht voor het verwarmen van huizen. Dat is 40 procent minder dan in die periode vorig jaar.

ANP

Het is daarmee het vierde kwartaal op rij dat de verkoop is gedaald, zegt Vereniging Warmtepompen. De krimp is volgens de koepelorganisatie vooral bij bestaande huizen te zien en dat zou onder meer komen doordat stimuleringsmaatregelen voor de aanschaf van een warmtepomp worden afgebouwd. Ook schrapte het kabinet de verplichting om cv-ketels vanaf 2026 te vervangen door warmtepompen.

Dit soort maatregelen maken warmtepompen niet alleen duurder voor bijvoorbeeld huiseigenaren, maar hebben ook effect op de energietransitie, aldus de brancheorganisatie. „De doelstelling om één op de vijf woningen in 2030 efficiënt te verwarmen met een warmtepomp is vrijwel onbereikbaar geworden”, stelt Vereniging Warmtepompen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer