OpinieWat zeg je dan?
Is Jezus de enige weg tot God?

Oneerlijk is iets alleen als je ergens recht op hebt en het toch niet krijgt. Of net andersom: als je iets niet krijgt, terwijl je er wel recht op hebt. Heb jij er recht op om over Jezus te horen?

Ds. W. Pieters
beeld RD
beeld RD

Dit is geen moeilijke vraag als je twee dingen bedenkt: allereerst wie jij bent en ten tweede Wie God is. Om met het tweede te beginnen: God is aan niemand iets verplicht. Hij is volkomen vrij om te doen en te laten wat Hij wil.

Ben je het daar niet mee eens? Dat kan ik heel goed begrijpen, want ik ben het er ook niet mee eens. Ik bedoel: vanuit mezelf. Mee eens word je het als God je het ermee eens maakt. En dat gebeurt als je -punt één hierboven- jezelf leert kennen. Zolang je meent recht te hebben op iets van God en iets van Hem te kunnen claimen, weet je niet wie je ten diepste bent.

En dat is met één woord samengevat: zondaar. Dat woord is helaas nogal uitgesleten en zegt ons daarom niet zo veel meer. Maar als zonde zonde wordt, wordt dat anders. Dan zie je dat jij tegen je geweten bent ingegaan en dus bewust deed wat fout, verkeerd, zondig was. En als dit goed tot je doordringt, besef je dat je er helemaal geen recht op hebt om ooit iets te horen over Jezus als de Weg tot God. En wat nu van jou geldt, geldt van alle mensen die nooit over Jezus hebben gehoord.

Getuig!

Als je een echte christen bent, vind je het moeilijk dat er zo veel mensen zijn die nog nooit van Jezus hebben gehoord. Twee dingen: je verwondert je erover dat jij wél van Jezus hebt gehoord. En je gaat je ervoor inspannen dat ook anderen het nodige over Hem gaan horen.

Om met het tweede te beginnen: begin dichtbij. Ken jij iemand die (waarschijnlijk) nog niet weet Wie Jezus is en dat Hij de enige Weg tot God is? Vertel het maar. Getuig. Durf je niet? Voel je je niet geschikt? Weet je zelf amper Wie Jezus is? Loop je zelf nog niet op deze enige Weg tot God? Dan komt het eerste punt aan de orde: jij hebt wél van Jezus gehoord. Je weet zo’n beetje alles over Hem wat je in eerste instantie moet weten. Maak jij gebruik van deze Weg? Ga jij tot God?

Mensen die nooit van Jezus hebben gehoord en nooit van Hem hebben kúnnen horen, zullen daar ook voor de Hemelse Rechter geen verantwoording voor hoeven af te leggen. Jij wel…

„Ken jij iemand die (waarschijnlijk) nog niet weet Wie Jezus is en dat Hij de enige Weg tot God is? Vertel het maar.” beeld iStock

Goedheid

Er is nog wat te zeggen over de vraag van deze week. Wij weten niet hoe God precies werkt bij mensen die niet van Jezus hebben gehoord. Er zijn vier groepen te onderscheiden:

  1. mensen die bewust niet willen horen;

  2. mensen die niet ”tot hun verstand komen” (om een uitdrukking te gebruiken uit het doopformulier), die verstandelijk gehandicapt zijn;

  3. kinderen die als baby sterven.

Over die laatste groep kun je iets lezen in de Dordtse Leerregels, eerste hoofdstuk, zeventiende paragraaf: zij kunnen zalig worden uit kracht van Gods genadeverbond, al hebben zij nooit van Jezus gehoord. Over die tweede groep kunnen we zeggen: zij zijn nét als die kinderen van groep 3.

En dan is er een vierde groep:

  1. mensen die (ongewild) nooit van Jezus hebben gehoord en dat zonder het zich ook maar enigszins bewust te zijn.

Over hen las ik eens een indrukwekkende uitspraak van de bekende Bijbelverklaarder Matthew Henry: „Alleen door Christus moeten wij gered worden; en wij kunnen niet door iemand anders gered worden. In hoeverre zíj genade bij God kunnen vinden die geen kennis van Christus hebben, en in het geheel geen geloof in Hem, en toch leven in overeenstemming met het licht dat zij hebben, is niet onze zaak om te bepalen. Maar dit weten wij: welke zaligmakende genade zij ook mogen ontvangen, dat het is op rekening van Christus, en alleen om Zijnentwil; zodat er nog steeds geen redding is in iemand anders.”

Hij schrijft dit naar aanleiding van de woorden van Petrus tegen het sanhedrin (Handelingen 4:12): „De zaligheid is in geen ander; want er is ook onder de hemel geen andere naam, die onder de mensen gegeven is, waardoor wij moeten zalig worden.”

Wij hoeven geen vonnis te vellen over anderen. Wij mogen helemaal geen vonnis vellen over God. Wat Hij doet, is volmaakt goed en volkomen wijs. Dat Hij jóu en míj heeft laten horen over Jezus als de Enige Weg tot God, als de Volkomen Waarheid en als het Welgelukzalige Leven, was Hij niet verplicht. Het is puur Zijn goedheid! Laat Hij het anderen niet horen? Hij is het niet verplicht… Het is dus niet oneerlijk!

Ten slotte: maak een goed gebruik van wat jij over Jezus weet én span je ervoor in dat anderen Hem leren kennen.

De auteur is hersteld hervormd predikant in Elspeet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Wat zeg je dan?

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer