Buitenland
Rutte niet bezorgd over wegvallen Amerikaanse steun aan Oekraïne

NAVO-topman Mark Rutte maakt zich naar eigen zeggen geen zorgen dat de Amerikaanse steun aan Oekraïne wegvalt als Donald Trump weer president wordt van de Verenigde Staten. De Republikeinse presidentskandidaat heeft meermaals gezegd dat de oorlog in Oekraïne snel moet worden beëindigd.

ANP

De secretaris-generaal voerde in Londen „een goed gesprek” met de Britse premier Keir Starmer en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Rutte zei na afloop desgevraagd over Trumps mogelijke terugkeer naar het Witte Huis dat hij zich geen zorgen maakt over hoe de Amerikaanse steun aan Oekraïne er in de toekomst uitziet en dat hij zal samenwerken met de opvolger van president Joe Biden, ongeacht wie dat wordt.

Rutte zei dat hij als premier van Nederland vier jaar met Trump heeft samengewerkt en hem goed kent. „Ik weet dat hij het volledig begrijpt en dat het met mij eens is dat deze strijd in Oekraïne niet alleen over Oekraïne gaat.” Volgens Rutte gaat het ook om de veiligheid van de Verenigde Staten. „Dat weet hij. We weten ook dat in de Verenigde Staten in het Congres en de Senaat brede steun is.”

Over de Oekraïense oproep aan bondgenoten om de door hen geleverde langeafstandswapens te mogen gebruiken voor aanvallen op doelen in Rusland, zei Rutte dat het aan individuele bondgenoten is om te besluiten of ze toestemming geven. Rutte benadrukte dat het niet één wapensysteem zal zijn dat „het verschil zal maken” in de oorlog. De topman maakte verder bekend dat de jaarlijkse nucleaire oefening van de NAVO maandag begint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer