Buitenland
Zuid-Koreaanse Han Kang wint Nobelprijs voor Literatuur

De Zuid-Koreaanse schrijver Han Kang krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur „voor haar intense poëtische proza dat historische trauma’s confronteert en de kwetsbaarheid van het menselijk leven blootlegt”, zegt de Zweedse Academie. Zij is de eerste Zuid-Koreaanse winnaar van de prijs.

ANP

Mats Malm van de Academie heeft al kort met de winnaar gebeld, zei hij bij de bekendmaking. „Ze had een ogenschijnlijk normale dag. Ze had net gedineerd met haar zoon en was hier niet op voorbereid.” De uitreiking van de Nobelprijzen is ieder jaar op 10 december.

De 53-jarige Kang brak internationaal door met het boek dat in het Nederlands verscheen onder de titel De Vegetariër. Ze won daarvoor in 2016 ook al de prestigieuze International Booker Prize, die toen nog Man Booker International Prize heette. „Een wrang effectief maar poëtisch portret van de gewelddadige consequenties die voortvloeien uit de weigering van de hoofdfiguur om vlees te eten”, zei Anders Olsson, voorzitter van de commissie die de prijs heeft toegekend.

Tot nu toe zijn veel van de winnaars van de Nobelprijs voor Literatuur Europese mannen geweest. Vooraf werd al gespeculeerd dat de Academie dit jaar voor een auteur met een andere achtergrond zou kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer