Buitenland
Orkaan Milton trekt na Florida over Atlantische Oceaan

De orkaan Milton heeft in de buurt van Cape Canaveral in Florida de Atlantische Oceaan bereikt. De storm trok een spoor van verwoesting van west naar oost over de staat Florida. Aangenomen wordt dat de orkaan boven de oceaan snel in kracht afneemt en dan als tropische storm verder gaat in de richting van de staten Georgia en South Carolina.

ANP

De orkaan ging woensdag ten zuiden van Tampa, 230 kilometer westelijker, aan land met windsnelheden van meer dan 190 kilometer per uur. Dat is dan een orkaan in de derde van vijf categorieën. Volgens het National Hurricane Center heeft Milton na het verlaten van Florida nog altijd windsnelheden tot 140 kilometer per uur, maar is nu afgezwakt tot de categorie 1.

Twee weken geleden werd Florida ook al getroffen door een orkaan, Helene, die net als Milton aan de westkust landde. Die orkaan kostte zeker 230 mensen het leven. In het zuidoosten van Florida is door een gemeente zonder verdere toelichting gemeld dat er doden vielen door een tornado die onderdeel was van het noodweer dat Milton brengt.

Florida worstelt nu met overstromingen, want Milton bracht veel regen. Aangenomen wordt dat er veel rivieren buiten hun oevers treden en in veel plaatsen is wateroverlast door overstromingen. Over de schade die Milton heeft aangericht is nog geen duidelijk beeld, maar voor de orkaan aan land kwam werd gevreesd voor verliezen tussen omgerekend 55 miljard en 70 miljard euro.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, heeft gezegd dat er 50.000 mensen klaarstaan om de stroomvoorziening te herstellen. Veel masten zijn omgewaaid en bomen zijn op kabels terechtgekomen. Volgens plaatselijke media zitten donderdagochtend zeker 3 miljoen mensen in de staat zonder stroom. Op veel getroffen plaatsen was net de schade hersteld die de orkaan Helene had aangericht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer