Economie
Indeed: Nederlandse taal vaak niet vereist voor een baan

Het machtig zijn van de Nederlandse taal is vaak niet vereist voor een baan. Dat constateert Indeed, naar eigen zeggen de grootste vacaturesite van Nederland. In andere landen staat volgens de site vaker in vacatures dat kandidaten de plaatselijke taal moeten beheersen.

ANP

Indeed becijfert dat bij 8 procent van de vacatures op zijn platform geen kennis vereist is van het Nederlands. Vooral in de schoonmaak, de horeca en de logistiek is het Nederlands vaak niet nodig. Dit geldt, zij het in iets mindere mate, ook voor bijvoorbeeld de transportsector en de beauty- en wellnessbranche. Vacatures voor bijvoorbeeld personeelszaken, IT-helpdesks en kinderdagverblijven stellen veel minder vaak dat Nederlands niet noodzakelijk is.

„De Nederlandse arbeidsmarkt is bijzonder internationaal georiënteerd”, zegt Indeed Benelux-bestuurder Stan Snijders. „In sectoren zoals schoonmaak en logistiek zien we dat werkgevers steeds vaker bereid zijn om werknemers met een niet-Nederlandse achtergrond aan te nemen, ook als ze geen Nederlands spreken. Dit is vooral omdat in die sectoren vaak grote tekorten zijn. Het wegvallen van de taalbarrière maakt het gemakkelijker om die vacatures te vullen.”

Indeed zit in tal van landen in Europa en ziet daar andere cijfers. In Spanje is in 6 procent van de vacatures geen vereiste rond de Spaanse taal opgenomen, in Frankrijk en Italië hoef je voor 4 procent van de vacatures geen Frans dan wel Italiaans te kunnen. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland liggen de vergelijkbare cijfers rond de 3 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer