Economie
Avantium verder omhoog op Damrak na nieuw contract

Avantium ging donderdag verder omhoog op de Amsterdamse beurs. De ontwikkelaar van bioplastics heeft een voorlopig contract gesloten voor het leveren van de plantaardige grondstof PEF aan het Amerikaanse verpakkingsbedrijf Plastipak. De overeenkomst volgt op de goedkeuring die Avantium heeft gekregen van de Amerikaanse toezichthouder voor het gebruik van PEF als verpakkingsmateriaal voor voedingsmiddelen in de VS.

ANP

Die goedkeuring leverde het aandeel Avantium woensdag een koerswinst op van bijna 17 procent. Het aandeel won nu bijna 10 procent.

De AEX-index op het Damrak noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent lager op 914,81 punten. De MidKap daalde ook 0,1 procent, tot 896,60 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,2 procent. Londen won 0,3 procent.

Beleggers wachten nog op het inflatiecijfer van de Verenigde Staten over de maand september, dat later op de dag naar buiten komt. In augustus koelde de inflatie in de grootste economie van de wereld af tot het laagste niveau sinds februari 2021. Door de afkoelende inflatie besloot de Amerikaanse Federal Reserve vorige maand om de rente voor het eerst in jaren te verlagen om de economie te ondersteunen. In november vergadert de Fed opnieuw over de rente.

ASMI en Besi waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen van ruim 3 procent. Analisten van Deutsche Bank verlaagden de koersdoelen voor de twee chipbedrijven. Voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich stond bovenaan, met een winst van ruim 1 procent.

In de MidKap werden de cijfers van Fagron (plus 2,6 procent) goed ontvangen. Het apothekersbedrijf zag de omzet in het derde kwartaal met iets meer dan 12 procent groeien. Topman Rafael Padilla sprak van een sterk kwartaal, met positieve resultaten in alle regio’s en segmenten. Ook kondigde het bedrijf drie overnames aan in Brazilië, Duitsland en Noord-Amerika. Fagron handhaafde daarnaast de jaarverwachtingen.

Air France-KLM klom 1,2 procent. Analisten van Oddo BHF haalden de luchtvaartcombinatie van de verkooplijst af. Just Eat Takeaway verloor 1,2 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl heeft een meerjarige overeenkomst gesloten met het Britse Waitrose voor de bezorging van boodschappen.

De euro was 1,0935 dollar waard, tegen 1,0951 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent in prijs tot 73,63 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,5 procent duurder, op 76,94 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer