Binnenland
Groningen plaatst ‘onderhoudsvrije’ sluisdeuren in Lauwersoog

De zeesluis in Lauwersoog krijgt twee „onderhoudsvrije” sluisdeuren van licht en sterk beton en piepschuim. Deze week vervangt de provincie Groningen de laatste twee houten deuren voor deze volgens de provincie unieke sluisdeuren. Tot het weekend blijft de sluis gesloten voor scheepsverkeer.

ANP

De Robbengatsluis is voor schepen de toegang van het Lauwersmeer tot de Waddenzee en andersom. De sluis heeft tien deuren. Vier stormvloeddeuren zijn in 2020 vervangen door stalen deuren. De vier houten binnendeuren zijn in 2016 vervangen door staal en nu vervangt de provincie de laatste twee originele houten sluisdeuren, geplaatst bij de opening van de sluis in 1969, door beton.

Volgens Groningen zijn de betonnen deuren de eerste honderd jaar zeker onderhoudsvrij. Stalen deuren hebben elke tien tot vijftien jaar een nieuwe coating nodig en houten deuren moeten elke vijftig jaar worden vervangen. „Een betonnen deur rot en roest niet. Het is zeer dicht materiaal dat schadelijke stoffen tegenhoudt. Daardoor kan het goed tegen verschillende weersinvloeden, bijvoorbeeld tegen zout water uit de Waddenzee.”

Groningen werkte nauw samen met Friesland aan dit project. De Robbengatsluis ligt honderden meters van de provinciegrens.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer