Binnenland
Oude IJsselstreek uitgeroepen tot toegankelijkste gemeente

De Gelderse gemeente Oude IJsselstreek is woensdag uitgeroepen tot de toegankelijkste gemeente van Nederland. Een vakjury, onder voorzitterschap van Leonard Geluk, de algemeen directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), besloot hiertoe omdat „de geest van het Achterhoekse noaberschap” overal in de gemeente „te zien en voelen” is.

ANP

Volgens de vakjury zit toegankelijkheid „echt in het DNA” van Oude IJsselstreek. „Het is bewonderenswaardig dat ze vijftien kernen, ieder met hun eigen cultuur, bij deze visie weten te betrekken. Zo zijn er in de hele gemeente, in samenwerking met lokale ondernemers, meer dan honderd opengestelde toiletten gerealiseerd.”

Wethouder Janine Kock (inclusie) is trots op de winst, maar benadrukt ook dat Oude IJsselstreek „er nog niet” is, „we scoren geen 10” en „blijven samen werken aan toegankelijkheid”. Daarnaast noemt ze projecten als een prikkelarme kermis en lessen voor scootmobielgebruikers, die er volgens haar „echt” voor zorgen dat mensen makkelijker mee kunnen doen in de gemeente.

De andere twee finalisten waren Rotterdam en Sittard-Geleen. De Maasstad won wel een andere prijs; de Rick Brink Aanmoedigingsprijs, vernoemd naar de officieuze minister van Gehandicaptenzaken die in mei overleed. Hij zat in 2021 zelf in de jury van de toegankelijkheidsprijs. De jury is onder de indruk van de inspanningen van Rotterdam om de stad voor alle inwoners zo toegankelijk mogelijk te maken. „Met deze prijs moedigen we de gemeente aan nog een extra stap te zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer