Binnenland
Bezwaar natuurorganisaties tegen doden damherten Hoeksche Waard

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Fauna4Life tekenen bij de provincie Zuid-Holland bezwaar aan tegen het doden van alle bijna honderd damherten in Hoeksche Waard. Daarnaast gaan ze de rechter vragen om tot het bezwaar is behandeld, de vergunning voorlopig niet in te laten gaan.

ANP

Animal Rights-directeur Susan Hartland zegt „niet blij te zijn” met het besluit van de provincie om alle damherten te doden. „Doden en jagen is verkeerd.” Fauna4Life is ook niet te spreken over de beslissing. „We gaan hier zeker tegenin.”

Erwin Vermeulen werkt bij Animal Rights en denkt dat het bezwaar bij de rechter om de vergunning voorlopig te schorsen kansrijk is. „De provincie wil de komende zes weken nog niet beginnen met schieten en het plan duurt vijf jaar. Er is dus geen haast.” Hij noemt het een „eenvoudig besluit” voor de rechter.

Over het bezwaar bij de provincie is Vermeulen minder zeker. Hij vindt die uitkomst lastig te voorspellen. „Maar we moeten samenleven met damherten. Ze zijn een onderdeel van de Nederlandse natuur.” Volgens Vermeulen moet de provincie eerst andere middelen inzetten, bijvoorbeeld om gevaarlijke verkeerssituaties te voorkomen. „Voor ons is ieder gedood dier onomkeerbaar, want dat dier komt niet meer terug.”

De actiegroep Team Damherten Hoeksche Waard, onder leiding van Ray de Boon, zet zich in voor het behoud van de herten en kondigt aan dat er binnenkort acties volgen. Er worden posters gedrukt, spandoeken gemaakt en er wordt geld ingezameld voor advertenties in kranten, schrijft De Boon op Facebook. „Deze acties zullen doorgaan tot aan de uitspraak van de rechter.” Een eerdere petitie van de actiegroep voor het behoud van de herten werd ruim 8400 keer ondertekend.

In de Hoeksche Waard leven bijna honderd damherten, die allemaal afstammen van drie herten die 25 jaar geleden zijn ontsnapt. Nu wil Zuid-Holland van alle herten af, omdat beheer door een deel dood te schieten niet goed werkt, volgens de provincie. Ook zou er sprake zijn van inteelt bij de dieren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer