live
Buitenlandliveblog 7 oktober
Herdenkingen en betogingen jaar na aanval 7 oktober

Het is 7 oktober, een jaar na de gruwelijke aanval van Hamas op Israël.

Onlineredactie

Advertentie

Voorpagina's kranten maandag
Onlineredactie


Hezbollah zweert jaar na 7 oktober Israël te blijven bestrijden
ANP

De Libanese militante beweging Hezbollah erkent dat er een „hoge prijs” is betaald voor de steun aan bondgenoot Hamas, dat precies een jaar geleden een verrassingsaanval pleegde op Israël. Toch zweert Hezbollah dat het zal blijven vechten tegen de Israëlische „agressie”.

Halsema op dag van herdenking en protest: ‘houd elkaar heel’
ANP

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam roept op „elkaar heel” te houden op de dag dat de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas op Israël een jaar geleden worden herdacht. „Ik vraag alle Amsterdammers vandaag: houd elkaar heel. Rouwen om onschuldige slachtoffers is niet politiek, verdriet is niet politiek. Geef elkaar de ruimte”, schrijft Halsema op Instagram.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 09.58.37.png
Tweet minister Buitenlandse Zaken
Onlineredactie

Herdenking op plaats festival
Onlineredactie

In de vroege morgen van 7 oktober komen mensen bijeen op de plaats waar een jaar geleden het muziekfestival Nova werd gehouden. Honderden bezoekers werden vermoord, tientallen ontvoerd en als gijzelaar naar Gaza gebracht.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 08.04.55.png
beeld AFP, JOHN WESSELS
Beiroet opnieuw getroffen door Israëlische luchtaanvallen
ANP

Zuidelijke wijken van Beiroet zijn in de nacht van zondag op maandag opnieuw getroffen door Israëlische luchtaanvallen. Beelden van persbureau Reuters tonen een felle explosie, een verslaggever van de BBC meldt zware knallen. Volgens het Israëlische leger is onder meer een wapenopslagplaats van Hezbollah geraakt.

Israël voert zware luchtaanvallen uit op Beiroet
ANP

De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft zware luchtaanvallen uitgevoerd op het zuiden van Beiroet. Volgens het Libanese staatspersbureau NNA waren de meer dan dertig aanvallen „de meest gewelddadige nacht sinds het begin van de agressie”.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.23.53.png
beeld AFP/Stringer

De bombardementen waren volgens het persbureau in heel de stad te horen. De IDF verklaarde „een reeks aanvallen op een aantal wapenopslagplaatsen” en infrastructuur te hebben uitgevoerd, en benadrukte dat „tal van stappen zijn ondernomen” om burgers te beschermen. De IDF waarschuwde burgers zaterdagavond voor aanvallen op de zuidelijke buitenwijken.

Hezbollah vuurt raketten af op Haifa in Israël, gewonden gemeld
ANP

Bij een aanval van Hezbollah op een militaire basis dicht bij Haifa zijn in de nacht van zondag op maandag meerdere mensen lichtgewond geraakt, melden Israëlische media. Hezbollah zegt dat het een salvo raketten van het type Fadi 1 heeft afgevuurd op de basis bij de stad in het noorden van Israël.

Explosies en raketinslagen te horen bij begin herdenking Israël
ANP

De herdenking van de terreuraanval door Hamas in Israël is maandagochtend vroeg begonnen met op de achtergrond het geluid van explosies en raketinslagen, meldt een verslaggever van The New York Times. Bezoekers van de herdenking, op de plek waar precies een jaar geleden het festival Nova plaatsvond, moesten ook even plat op de grond gaan liggen om raketten die Hamas vanuit de Gazastrook afvuurde.

Het Israëlische leger zegt dat Hamas maandagochtend om 06.31 uur (lokale tijd) vier raketten afvuurde, waarvan er drie werden onderschept door de luchtafweer. Een raket kwam volgens het leger in onbewoond gebied terecht. De gewapende tak van Hamas zegt de raketten te hebben afgevuurd op het zuiden van Israël.

Halsema: Yeşilgöz criminaliseert pro-Palestijnse sit-ins
ANP

VVD-leider Dilan Yeşilgöz criminaliseert de sit-ins die pro-Palestijnse demonstranten maandag op treinstations willen houden. En daarmee zet ze eigenlijk het conflict voor maandagavond al klaar. Zo reageerde burgemeester van Amsterdam Femke Halsema zondag in het televisieprogramma Buitenhof op opmerkingen van Yeşilgöz eerder op de dag.

De fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer zei zondag dat de pro-Palestijnse demonstraties op treinstations maandag, een jaar na de Hamas-aanval in Israël, antisemitisch zijn. Yeşilgöz, die eerder minister van Justitie en Veiligheid was, stelde dat de demonstranten met hun sit-ins bedoeld of onbedoeld de terreurgroep Hamas legitimeren.

Honderden betuigen steun aan Israël in centrum Amstelveen
ANP

Honderden mensen waren zondagavond bijeen in het centrum van Amstelveen om solidariteit te tonen met Israël. De bijeenkomst was georganiseerd omdat het maandag een jaar geleden is dat Hamas een terreuraanval uitvoerde op Israël. Bij de aanval vielen zo’n 1200 doden, 250 mensen werden gegijzeld en meegenomen naar de Gazastrook.

Een groot deel van de bezoekers had Israëlische vlaggen mee, vaak om de schouders geknoopt. Rondom het plein stonden politiebusjes opgesteld. Op een klein podium op het Stadsplein werden toespraken gehouden.

BBB-leider Caroline van der Plas was een van de sprekers. Zij zei dat er rondom de gebeurtenissen van 7 oktober geen ‘maar’ bestaat. „Op 7 oktober 2023 was een afschuwelijke moordpartij op mensen die zijn uitgekozen, alleen omdat ze Jood zijn.” Van der Plas riep mensen op die maandag wilden demonstreren thuis te blijven. „Demonstratie is een groot recht in Nederland, maar een dag in het jaar kun je thuisblijven. Stay home now!” Maandag is op een aantal treinstations pro-Palestijnse demonstraties gepland. Oud-politicus Rob Oudkerk zei dat we „ons moesten schamen” voor burgemeesters die deze acties niet wilden verbieden.

„Oorlog kent alleen verliezers”, zei D66-senator Boris Dittrich. Hij sprak de hoop uit voor „moedige politici aan beide kanten”. Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Don Ceder stak de Joodse gemeenschap in Nederland een hart onder de riem. „Wij zullen nooit zwichten voor intimidatie”, zei hij.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.04.08.png
De manifestatie Samen Voor Israël bij, in het centrum van Amstelveen. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Zaterdag maakte Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding (NCAB) bekend dat het aantal meldingen van Jodenhaat online bij meldpunt Meld.Online Discriminatie sinds 7 oktober vorig jaar met bijna de helft is toegenomen. „Huiveringwekkende statistieken”, zei Ceder. „Laten we om de Joodse gemeenschap in Nederland gaan staan.” VVD-Kamerlid Ulysse Ellian riep op te laten zien dat de Joodse gemeenschap leeft. „Laat zien dat Israël leeft.”

De opa van de Nederlands-Israëlische Ofir Engel die op 7 oktober gegijzeld werd door Hamas hield ook een toespraak. „Wij zullen vechten tot alle gijzelaars naar huis terugkomen”, zei hij. Na een toespraak van de kleindochter van een gijzelaar werd de leus ‘bring them home’ geroepen door een deel van de aanwezigen.

De bijeenkomst was onder meer georganiseerd door het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en werd afgesloten met gebed. Sinds zondagmiddag was op het plein een replica van een ondergrondse tunnel in Gaza te zien.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.05.05.png
---Yucha Engel, grootvader van de ontvoerde Ofir Engel, tijdens de manifestatie Samen Voor Israël. beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN
Herdenkingen en betogingen jaar na aanval Hamas op Israël
ANP

In Israël wordt de aanval van Hamas op 7 oktober 2023 herdacht. De officiële herdenking is in Ofakim, ten oosten van de Gazastrook. In verscheidene Israëlische plaatsen en in meerdere landen in de wereld wordt stilgestaan bij de bloedige aanval op voornamelijk burgers. Daarbij vielen ongeveer 1200 doden en werden circa 250 mensen ontvoerd.

Scherm­afbeelding 2024-10-07 om 07.01.54.png
Herdenkplek voor de slachtoffers van het muziekfestival. beeld AFP, Menahem KAHANA

De officiële herdenking vindt naar verwachting zonder publiek plaats en de plechtigheid wordt live uitgezonden. In Israël zorgt de herdenking, net als het beleid van premier Benjamin Netanyahu ten aanzien van de Gazastrook, voor verdeeldheid, omdat een deel van de slachtoffers nog steeds in de Gazastrook gegijzeld wordt. Ex-gijzelaars en familieleden van slachtoffers hebben geëist dat hun namen en die van hun naasten nu niet worden gebruikt bij een officiële plechtigheid, aldus Israëlische media.

Premier Schoof bij herdenking 7 oktober-aanval in Amsterdam
ANP

In Amsterdam wordt de terreuraanval van Hamas op Israël op 7 oktober 2023 officieel herdacht. Onder anderen premier Dick Schoof is aanwezig op de herdenking, die georganiseerd wordt door de Israëlische ambassade en het Centraal Joods Overleg. Ook wordt op de Dam in Amsterdam een manifestatie gehouden om steun te uiten aan Israël. Daarbij wordt onder meer een grote Israëlische vlag uitgerold. Ook op andere plekken in het land wordt de aanval van 7 oktober herdacht.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer