BuitenlandTerugkeer Butler
Trump terug naar plaats van moordaanslag: „Door genade van God bereikte schutter niet zijn doel”

Trump is ervan overtuigd dat God heeft verhoed dat moordenaars hem van het leven beroofden. Dat zei hij zaterdag bij zijn terugkeer in de stad Butler (Pennsylvania) waar hij in juli tijdens een rally werd beschoten. Vicepresidentskandidaat Vance: „Ik geloof echt dat God die dag zijn leven heeft gered en dat God over deze ongelooflijke natie waakt.”

Donald Trump hield zijn toespraak deze keer vanachter kogelvrij glas. beeld AFP, Scott Olson
Donald Trump hield zijn toespraak deze keer vanachter kogelvrij glas. beeld AFP, Scott Olson

Op de plaats waar hij afgelopen zomer bijna werd gedood kwamen zo’n 60.000 mensen bijeen om Trump en zijn running mate Vance te horen. Trump noemde de pleger van de aanslag „een wreed monster.” Bij de mislukte moordaanslag werd de dader, de 20-jarige Thomas Crooks, gedood door agenten van de Secret Service.

Trump werd door een kogel getroffen in zijn oor. Hij vertelde zaterdag dat de tijd voor hem even stilstond toen hij voelde te zijn geraakt. „De schutter ontketende het laffe kwaad, maar door de genade van God slaagde hij er niet in zijn doel te bereiken”, zei Trump tijdens zijn toespraak, die hij deze keer hield vanachter kogelvrij glas.

Wonder

De oud-president eerde de 50-jarige Corey Comperatore, die onmiddellijk op zijn vrouw en dochters dook om hen te beschermen tegen de kogels. Daardoor overleed hijzelf. „Corey is er vanavond niet bij, en dat zou hij wel moeten zijn. Hij is een soort volksheld geworden”, aldus Trump. Op het tijdstip van de liquidatiepoging, 18.11 uur, hielden Trump en de aanwezigen een moment stilte. Dat werd afgesloten door een zanger die het Ave Maria zong. Een deel van de aanwezigen had verband om hun oor, een verwijzing naar Trumps verwondingen bij de aanslag.

„Ik geloof echt dat God die dag het leven van president Trump heeft gered” - J.D. Vance, vicepresidentskandidaat

Ook vicepresidentskandidaat J.D. Vance hield een toespraak. Hij stelde dat God een plan heeft met Amerika en dat Trump daarom is gespaard. „We vreesden allemaal het ergste, maar ik geloof nu, net zo zeker als ik hier vandaag sta, dat wat er gebeurde een waar wonder was. En op die dag voelde Amerika de waarheid van de Schrift”, voegde hij toe, onder verwijzing naar Psalm 23:4 : „Al ga ik ook in een dal der schaduw des doods, ik zou geen kwaad vrezen, want Gij zijt met mij”, aldus de kandidaat-vicepresident. „Ik geloof echt dat God die dag het leven van president Trump heeft gered. En ik geloof dat God nu bij ons is en elke dag over deze ongelooflijke natie waakt.”

Ook vicepresidentskandidaat J.D. Vance hield een toespraak. Hij stelde dat God een plan heeft met Amerika en dat Trump daarom is gespaard. beeld AFP, Jeff Swensen

Afpakken

Verder sprak ook Elon Musk de menigte toe. Het was de eerste keer dat de baas van Tesla en van internetplatform X optrad bij een Trumpevenement sinds hij zijn openlijke steun uitsprak voor de Republikein.

„De echte test van iemands karakter is hoe hij zich gedraagt ​​onder vuur”, zei Musk. „We hadden een president die geen trap op kon lopen en we hebben iemand die zijn vuist in de lucht hield nadat hij was neergeschoten.”

Musk nadat hij door Trump werd aangekondigd. beeld AFP, Jim Watson

Musk ging in zijn toespraak tekeer tegen de Democraten, waarbij hij beweerde dat deze partij „uw vrijheid van meningsuiting wil afpakken, ze willen uw recht om wapens te dragen afpakken, ze willen uw recht om te stemmen afpakken”.

In de aanloop naar de moordaanslag in juli heeft de geheime dienst fouten gemaakt, zo werd onlangs bevestigd in een rapport. Desondanks bedankte de presidentskandidaat nu de agenten die hem destijds hebben geholpen. „Ze zaten zo snel bovenop me, ze twijfelden geen moment”, zei Trump. Hij prees hun „toewijding die niet te beschrijven valt”. Ook zei hij dat de secret service drie weken geleden „echt geweldig werk heeft geleverd”, toen een andere mogelijke moordaanslag werd verijdeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer