Binnenland
Utrecht zet stap bij aanpak overbelasting stroomnet

Netbeheerder TenneT kan het bestaande hoogspanningsstation Breukelen-Kortrijk gaan uitbreiden en daarmee zorgen voor meer ruimte op het stroomnet. Provinciale Staten in Utrecht hebben het plan vastgesteld waardoor die werkzaamheden mogelijk worden.

ANP

De provincie Utrecht noemt de werkzaamheden cruciaal voor de aanpak van de overbelasting van het stroomnet. Niet alleen in Utrecht zelf, maar ook in de aangrenzende provincies Gelderland en Flevoland. „Het huidige stroomnetwerk in deze provincies is sterk verknoopt en loopt tegen zijn grenzen aan”, stelt de provincie.

Gedeputeerde Huib van Essen (energietransitie) legt uit dat door de zogenoemde netcongestie nieuwe grootverbruikers (bedrijven) geen aansluiting kunnen krijgen op het stroomnet. „Daardoor staat niet alleen de economische ontwikkeling, maar ook de verduurzaming stil van bestaande bedrijven die willen elektrificeren”, aldus Van Essen. „Zelfs met deze maatregel is de verwachting dat het netwerk de komende jaren instabieler wordt, omdat het stroomverbruik binnen de huidige aansluitingen zal blijven stijgen.”

Om het hoogspanningsstation Breukelen te kunnen uitbreiden moeten er ook nieuwe stations met bijbehorende ondergrondse kabelverbindingen komen. TenneT en collega-netbeheerder Stedin zoeken daarvoor naar geschikte locaties in Utrecht-Noord en Amersfoort-Noord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer