Economie
Tesla profiteert van subsidies in China en levert meer auto’s

Tesla heeft het voorbije kwartaal meer elektrische auto’s afgeleverd. Het Amerikaanse autoconcern onder leiding van Elon Musk profiteerde van hogere subsidies voor stekkerwagens in China, maar kampte tegelijkertijd met stevige concurrentie van andere autobouwers.

ANP

Tesla leverde in juli, augustus en september 462.890 voertuigen aan klanten, wat neerkomt op een toename van 6,4 procent vergeleken met een kwartaal eerder. Het gaat om de eerste kwartaalgroei van dit jaar.

Wel bleven de leveringen onder de verwachting van analisten. Die rekenden volgens financieel persbureau Bloomberg op bijna 464.000 geleverde voertuigen. Analisten die persbureau Reuters raadpleegde voorspelden in doorsnee zelfs een kleine 470.000 leveringen.

In verschillende landen in de wereld gaat de verkoop van elektrische auto’s de laatste tijd moeizaam. Dat komt onder meer doordat overheden eerdere subsidieregelingen voor elektrische auto’s aan het afbouwen zijn.

In China probeerde de overheid automobilisten recent extra te stimuleren om oudere voertuigen in te ruilen voor elektrische modellen. Dat heeft de vraag in ’s werelds grootste markt voor elektrische voertuigen weer wat aangewakkerd.

Tesla heeft wel te maken met felle concurrentie van Chinese autofabrikanten zoals BYD en Xpeng, die flink proberen te groeien. Eerder lukte het BYD zelfs meer elektrische auto’s in een kwartaal te verkopen dan Tesla.

Dat laatste was afgelopen kwartaal niet het geval. Dat kwam mede omdat BYD zich meer richtte op plug-in hybride voertuigen, waarvan de leveringen met meer dan 75 procent stegen.

Tesla lijkt bezien over heel dit jaar wel af te stevenen op een afname van het aantal leveringen. Om het leveringscijfer van vorig jaar van 1,8 miljoen voertuigen te evenaren, zou het bedrijf in het vierde kwartaal een recordaantal van 516.344 wagens moeten afleveren. Kenners betwijfelen of dat gaat lukken.

Beleggers op Wall Street reageerden woensdag teleurgesteld op de nieuwe cijfers. Het aandeel van de autobouwer stond in de loop van de handelsdag in New York bijna 4 procent lager.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer