Kerk & religieKerkverlating Duitsland
Naar verwachting komende tien jaar 10.000 Duitse kerken minder

Honderden kerkgebouwen in Duitsland zullen het komende decennium niet meer in gebruik zijn voor de eredienst. In het geval van protestantse kerken zullen de gebouwen gesloopt of verkocht worden.

Redactie kerk
De Rooms-katholieke pauselijke basiliek in Augsburg, Duitsland. beeld Wikimedia, Diego Delso
De Rooms-katholieke pauselijke basiliek in Augsburg, Duitsland. beeld Wikimedia, Diego Delso

De oorzaak hiervan is de daling van het aantal leden.

Tegen 2033 zal „een op de vier of vijf kerkgebouwen niet langer worden gebruikt voor het oorspronkelijke doel”, zegt architectuurprofessor Stefanie Lieb in de Süddeutsche Zeitung . Volgens haar betekent dit dat er de komende tien jaar in 10.000 kerken geen eredienst meer gehouden wordt.

De grootste reden voor het ledenverlies is dat mensen hun lidmaatschap opzeggen. Andere oorzaken zijn dat er leden overlijden en er minder kinderen ten doop gehouden worden.

Veel van deze kerkgebouwen zijn inmiddels gesloopt of verkocht. De nieuwe eigenaars gebruiken de gebouwen om er onder andere restaurants, winkels of sportscholen in te vestigen.

Alleen al in het jaar 2023 heeft de Rooms-Katholieke Kerk in Duitsland 628.000 leden verloren. De protestantse Evangelische Kirche in Deutschland (EKD) verloor 593.000 leden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer