Economie
ACM wil energiebedrijven laten meebetalen voor gebruik stroomnet

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) wil grote energiebedrijven voortaan laten meebetalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De mededingingswaakhond vindt het belangrijk dat zij op een eerlijke manier bijdragen aan de stijgende kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet. Nu worden de kosten van het elektriciteitsnet alleen door Nederlandse afnemers betaald.

ANP

De kosten voor het verzwaren en uitbreiden van het elektriciteitsnet zullen de komende jaren fors stijgen. „Het is belangrijk dat die kosten eerlijk over alle gebruikers van het elektriciteitsnet worden verdeeld”, zegt ACM-bestuurslid Manon Leijten.

De ACM heeft berekend dat de kosten voor alle gebruikers van het elektriciteitsnet de komende 25 jaar van circa 7 miljard euro naar tussen de 18 en 25 miljard euro per jaar zullen stijgen. De waakhond heeft onderzocht hoe elektriciteitscentrales, zonneparken, opslagpartijen en windparken via een zogenoemd ‘invoedingstarief’ kunnen bijdragen aan de stijgende netkosten.

Energie-Nederland, de branchevereniging van energiebedrijven, vindt het tarief geen goed idee. De invoering zal leiden tot hogere prijzen voor de consument, minder investeringen in duurzame energie en een verminderde leveringszekerheid: „Op de middellange termijn kan het de ontwikkeling van hernieuwbare energiebronnen vertragen. Door een invoedingstarief wordt het investeringsperspectief minder aantrekkelijk en significant onzekerder.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer