Economie
FNV na vakbondsactie vertrokken bij hoofdkantoor UWV

Vakbond FNV en tientallen leden hebben het hoofdkantoor van uitkeringsinstantie UWV alweer verlaten, laat een woordvoerder van de vakbond weten. FNV wilde van het UWV duidelijkheid over de problemen die spelen rond WIA-uitkeringen, die jarenlang verkeerd zijn berekend. Vicevoorzitter Kitty Jong was bang dat er vooral over mensen gepraat zou worden, niet met mensen. „Daardoor had ik de behoefte om op niet mis te verstane wijze de verhalen van de cliënten van het UWV duidelijk te maken”, zei ze over de actie van de bond.

ANP

UWV-bestuurder Johanna Hirscher heeft de verhalen van aanwezigen aangehoord. „De verhalen zijn pijnlijk, maar ze motiveren ons om het beter te doen, dat mensen krijgen waar ze recht op hebben. En waar we als UWV fouten maken, moeten we die corrigeren”, zegt een woordvoerder van de uitkeringsinstantie. „Maar het blijft zo dat we met een WIA zitten die complex is, volgens de Algemene Rekenkamer zelfs niet uitlegbaar en niet uitvoerbaar. Daarom moeten we als UWV samen met de politiek kijken hoe we de onzekerheid bij deze kwetsbare groep kunnen wegnemen, als het gaat om bijvoorbeeld bestaanszekerheid en inkomenszekerheid.”

FNV had daarnaast verschillende eisen richting de uitkeringsinstantie, waaronder duidelijkheid voor mensen die gedupeerd dreigen te worden. „De mensen die terugbetaling boven het hoofd hangt, moeten voor het einde van het jaar een brief krijgen waardoor zij duidelijkheid krijgen”, aldus Jong. „Maar er moet ook compensatie zijn voor het einde van het jaar. Dat is een long shot, maar er kan daarvoor bijvoorbeeld gekeken worden naar het aanwenden van een generieke pot.”

De Tweede Kamer gaat dinsdag in debat met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) over de problemen die spelen rond de WIA-uitkeringen. De minister stelde begin september dat er „een substantieel aantal onjuistheden is aangetroffen” bij het UWV waardoor WIA-uitkeringen van mensen te hoog of te laag zijn uitgevallen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog altijd onduidelijk, maar mogelijk betreft het tienduizenden uitkeringen. Het UWV is nog bezig met het interne onderzoek naar de verkeerd vastgestelde uitkeringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer