Economie
AVEBE hoeft niet op te draaien voor verplaatsen stroomaansluiting

Aardappelverwerkingsbedrijf AVEBE en afvalenergiecentrale Twence hoeven niet op te draaien voor de kosten van het verplaatsen van hun stroomaansluitingen, heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bepaald. Hoogspanningsnetbeheerder TenneT vond het nodig om de aansluitingen te verplaatsen vanwege de komst van nieuwe hoogspanningsstations. De bedrijven klaagden dat zij hiervoor een rekening gepresenteerd kregen.

ANP

TenneT is bezig met forse investeringen in het verbeteren van het stroomnet. De netbeheerder wil graag een nieuw hoogspanningsstation op het bedrijventerrein Zuid-Groningen. Maar daardoor kan de aansluiting van AVEBE op het net daar niet in stand blijven. TenneT wilde voor AVEBE een ander aansluitingspunt regelen, maar daarvoor moest AVEBE dan wel betalen. Ook zou de aansluitvergoeding na die nieuwe aansluiting dan omhooggaan.

Voor Twence speelde een vergelijkbare kwestie, maar dan rond het hoogspanningsstation in het Twentse Boldershoek. Dat wil TenneT vervangen.

De bedrijven beklaagden zich eerder al over de rekeningen die TenneT presenteerde bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Ook die vond dat TenneT de kosten zelf moet dragen. De netbeheerder stapte vervolgens naar het college.

Volgens de nieuwe uitspraken volgt uit de regels dat de kosten voor vervanging van een aansluiting in rekening mogen worden gebracht bij aangesloten bedrijven. Maar er is alleen sprake van vervanging als het doel levensduurverlenging van de aansluiting is. Het college oordeelt dat dit hier niet het geval is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer