Economie
Wereldwijd ruim 16 miljoen banen in duurzame energiesector

De wereldwijde werkgelegenheid in de sector voor duurzame energiebronnen is vorig jaar gegroeid tot ongeveer 16,2 miljoen arbeidsplaatsen vergeleken met 13,7 miljoen banen in 2022. Dat meldt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) samen met de brancheorganisatie voor duurzame energie IRENA. China is hier koploper met 7,4 miljoen banen. Dat land was vorig jaar ook goed voor bijna twee derde van alle nieuwe plaatsingen van zonnepanelen en windmolens in de wereld.

ANP

De onderzoekers stellen dat daarmee in 2023 de sterkste groei van de werkgelegenheid in die sector ooit werd gemeten. De Europese Unie staat op de tweede plek met 1,8 miljoen arbeidsplaatsen. Daarna volgt Brazilië met 1,56 miljoen banen. In de Verenigde Staten en India gaat het om ieder bijna 1 miljoen banen.

De meeste arbeidsplaatsen zijn te vinden bij zonnepanelen. Daar gaat het om 7,2 miljoen arbeidsplaatsen. Met biobrandstoffen zijn 2,8 miljoen banen gemoeid en bij waterkracht gaat het om 2,3 miljoen banen. In de windmolenindustrie bedroeg de totale werkgelegenheid 1,5 miljoen banen.

De ILO zegt dat het belangrijk is dat wordt geïnvesteerd in onderwijs en training zodat kan worden voldaan aan de toenemende vraag naar personeel in de sector voor duurzame energie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer