Binnenland
OM wil cel voor ‘stroman Holleeder’ voor witwassen Wallenpanden

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag achttien maanden cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen de 66-jarige Marcel Kaatee voor het witwassen van een aantal panden op de Amsterdamse Wallen. Volgens het OM zijn de betrokken panden gefinancierd met misdaadgeld, waarbij Willem Holleeder als grote man op de achtergrond figureerde. Kaatee is een „stroman en katvanger” geweest voor Holleeder.

ANP

Het OM meent dat er twee criminele geldstromen zijn gebruikt voor de financiering van de vijf panden. Het gaat daarbij om onder meer het nooit teruggevonden deel van het losgeld van de Heinekenontvoering (1983), dat later door ontvoerders Holleeder en Cor van Hout in drugstransporten zou zijn geïnvesteerd en vervolgens witgewassen bij de aankoop van onroerend goed.

Het OM wil dat de rechtbank de panden verbeurd verklaart, omdat dat de enige manier zou zijn om deze uit de criminaliteit te halen.

„Het dossier beslaat ruim veertig jaar Amsterdamse geschiedenis”, merkte de rechtbankvoorzitter tijdens de zitting op. Er komt een lange lijst met namen in voor van personen die de afgelopen decennia een rol hebben gespeeld in de onderwereld. Het OM heeft bewijs verzameld uit een reeks gerechtelijke procedures. Holleeder heeft als getuige verklaard, evenals een groot aantal personen die in zijn eigen strafzaak betrokken waren, onder wie zijn zus Astrid. Holleeder is veroordeeld tot levenslang voor een reeks moordopdrachten.

Volgens het OM blijkt uit die verklaringen dat Holleeder de werkelijke eigenaar is van de Wallenpanden. Kaatee is in 2020 de mogelijkheid geboden een strafzaak te voorkomen door afstand te doen van de panden, aldus justitie. „Dat heeft hij niet gewild.”

Kaatee zegt dat hij voor dezelfde witwasverdenking is vervolgd en (in 2009) is vrijgesproken en dat hij niet twee keer voor hetzelfde misdrijf mag worden vervolgd. In de huidige aanklacht is onder meer sprake van een ander tijdsbestek, zo redeneert het OM, dat erop wijst dat de rechtbank die visie deelt.

„Het is bijna niet meer vol te houden”, zei Kaatee op vragen van de rechtbank over de procedures waarin hij al jaren is verwikkeld, waaronder de huidige strafzaak. In de ‘Wallenpanden’ waren onder meer twee gokhallen gevestigd die Kaatee bestierde. Deze zijn in 2012 op last van de gemeente gesloten. Kaatee heeft een website waarop hij zijn lotgevallen uitvoerig toelicht en becommentarieert.

De rechtbank Amsterdam doet uitspraak op 11 november.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer