Binnenland
Kamerleden: achteraf betalen in winkelstraat moet niet kunnen

Kamerleden zijn ontstemd over het voornemen van betaalbedrijven Klarna en Adyen om binnen enkele weken in winkels de optie te bieden om een product nu mee te nemen en daar later pas voor te betalen. „Ik geloof niet dat er iemand in de Kamer is die dit wel wil”, zei Chris Stoffer van de SGP tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid) beloofde dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) - die ze tijdens het debatje verving - hierover in gesprek gaat met de betaalbedrijven.

ANP

Desgevraagd gaf Coenradie toe dat haar ministerie niet op de hoogte was van dit plan van de betaalbedrijven, waar NU.nl onlangs over berichtte. Ze vindt de zorgen van de partijen terecht. Het kabinet is ook bezig om ‘buy now, pay later’ te reguleren, verklaarde de staatssecretaris. Het ministerie van Financiën verwacht eind 2026 een Europese richtlijn met strengere regels om te zetten naar Nederlandse wetgeving.

Daarna vallen betaalbedrijven als Klarna onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daar hoort bij dat ook in de winkel moet worden gecheckt of het voor een klant wel financieel verstandig is om een lening af te sluiten om een product te kopen. Coenradie heeft beloofd om over twee weken in een brief duidelijk te maken hoe het kabinet tot die tijd voorkomt dat mensen door dit soort diensten in de problemen komen. Ook wil het kabinet regelen dat de leeftijd wordt gecontroleerd als mensen in de winkel iets op de pof gaan kopen. Daarnaast wees ze op een gedragscode waarmee betaalbedrijven hebben ingestemd, waarin ook afspraken zijn gemaakt over leeftijdscontrole.

Die antwoorden stelden Don Ceder (ChristenUnie) niet gerust. „Eigenlijk zegt dit kabinet: het komend anderhalf jaar kunnen wij hier niets tegen doen”, aldus het Kamerlid. Hij vreest dat de betaalmethode die online al voor „veel leed” zorgt, „straks niet meer weg te denken” is uit de winkelstraat. Wat hem betreft, gaat dit „onzalige plan” niet door. Parlementariërs van onder meer SP, SGP en VVD vielen hem bij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer