Binnenland
Wilders: weet niet hoe lang we vrolijk doorgaan zonder noodwet

De PVV blijft erbij dat er „linksom of rechtsom” noodwetgeving moet komen om de asielinstroom te beperken. Dat is zo afgesproken, benadrukte partijleider Geert Wilders. „Als we dat niet krijgen, dan heeft het kabinet een probleem.” Het wordt een „moeilijk verhaal” als er voor een andere manier wordt gekozen om tot asielmaatregelen te komen, aldus de PVV-voorman. „Ik weet niet of we dan nog heel lang vrolijk doorgaan.”

ANP

Een dezer weken moet het kabinet besluiten of het een greep naar het noodrecht doet om de asielregels aan te scherpen. In de coalitie leidt dit vraagstuk tot grote spanningen. NSC denkt niet dat het kabinet een deugdelijke onderbouwing weet te vinden voor het gebruik van de noodwet. Dat is voor die partij een absolute voorwaarde. Wat de grootste partij PVV betreft, komt er juist hoe dan ook een noodwet.

Wilders benadrukte dinsdag steeds dat de route via het noodrecht in het coalitieakkoord staat. „Dus het is allemaal heel mooi en aardig, maar we hebben het wel afgesproken.” Het PVV-boegbeeld voert de druk op, maar zegt niet expliciet of hij het kabinet laat vallen als er bijvoorbeeld toch voor spoedwetgeving wordt gekozen. In dat alternatief ziet hij niets. Net als PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) vreest Wilders dat de Kamer het wetgevingstraject zal vertragen met technische briefings en schriftelijke vragenrondes.

Hij spreekt ook premier Dick Schoof tegen, die eerder zei dat er nog geen besluit is genomen. Wilders wijst erop dat niet alleen de coalitie de route via het noodrecht in het hoofdlijnenakkoord heeft afgesproken, maar dat het kabinet de maatregel ook heeft opgenomen in het regeerakkoord. NSC benadrukt juist steeds dat er in het regeerakkoord staat dat het besluit hiertoe „dragend gemotiveerd” moet zijn. De coalitiepartij gaat ervan uit dat dit niet mogelijk is, en dat dan een andere route noodzakelijk zal blijken.

De ministerraad moet het besluit nog nemen om artikel 110 en 111 van de Vreemdelingenwet in te roepen. Daarmee kan het kabinet vanwege „buitengewone omstandigheden” strengere regels invoeren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer