Economie
FNV eist bij hoofdkantoor UWV uitleg over ‘WIA-chaos’

Vakbond FNV eist bij het hoofdkantoor van uitkeringsinstantie UWV in Amsterdam uitleg over de „WIA-chaos”. Het UWV heeft WIA-uitkeringen, die mensen krijgen omdat zij arbeidsongeschikt zijn, jarenlang verkeerd berekend. Dat kwam eerder naar voren tijdens een debat in de Tweede Kamer. Bij de actie van de bond zijn tientallen leden aanwezig.

ANP

De actie begon om 10.30 uur. Een aantal aanwezigen is in gesprek met een afgevaardigde van de raad van bestuur van het UWV. FNV wil dat er voor het einde van het jaar duidelijkheid komt voor mensen die mogelijk gedupeerd worden door de verkeerde berekening van de WIA-uitkeringen. „Het kan niet langer zo doorgaan dat mensen maandenlang in onzekerheid verkeren over hun inkomen, terwijl de fouten zich opstapelen”, stelt een woordvoerder.

Een woordvoerder van het UWV snapt dat er zorgen zijn bij cliënten en zegt dat de instantie die zorgen deelt. „We staan als UWV voor een grote opgave in een complexe situatie als het gaat om wet- en regelgeving.” Hij verwijst onder meer naar de Algemene Rekenkamer, die vorig jaar concludeerde dat de WIA te complex is.

De Tweede Kamer gaat dinsdag in debat met minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) over de problemen die spelen rond de WIA-uitkeringen. De minister stelde begin september dat er „een substantieel aantal onjuistheden is aangetroffen” bij het UWV waardoor WIA-uitkeringen van mensen te hoog of te laag zijn uitgevallen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog altijd onduidelijk, maar mogelijk betreft het tienduizenden uitkeringen. Het UWV is nog bezig met het interne onderzoek naar de verkeerd vastgestelde uitkeringen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer