Economie
Tata Steel belooft minder stofoverlast nu windscherm klaar is

Tata Steel heeft de bouw van een enorm windscherm afgerond. Het scherm met een hoogte van 18 meter en een lengte van ongeveer een kilometer is bedoeld om het verwaaien van stof vanaf het fabrieksterrein in IJmuiden tegen te gaan. Daardoor moet de overlast voor omwonenden „merkbaar afnemen”, stelt het staalbedrijf.

ANP

Het hoge scherm staat rond de zogeheten grondstoffenvelden van Tata. In combinatie met andere maatregelen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft genomen, verwacht Tata Steel dat het de neerslag van stof in de omgeving met 65 procent zal doen verminderen.

„Vanaf de grondstoffenvelden kunnen de kleinste deeltjes opwaaien en als stof in de omgeving neerdalen. Het windscherm is ontworpen om dit tegen te gaan”, legt Tata uit. Om ervoor te zorgen dat het enorme scherm „maximaal opgaat in de omgeving”, is het door een groep kunstenaars van een schildering voorzien.

Na jarenlange klachten van omwonenden over overlast en diverse dwangsommen van de omgevingsdienst, besloot Tata Steel enkele jaren geleden 300 miljoen euro uit te trekken voor verbeteringen op milieugebied. Ook heeft het bedrijf plannen om uiteindelijk staal te gaan produceren met schone waterstof, in plaats van vervuilende steenkool. Diverse vervuilende installaties blijven de komende jaren echter wel doordraaien.

Omwonenden reageren afwachtend. „We gaan het zien, we zijn benieuwd”, reageert Linda Valent, die Tata Steel als lid van de Dorpsraad Wijk aan Zee kritisch volgt. „We hoorden en merkten dat de afgelopen weken nog steeds stof neerdwarrelde. Of dat minder is, is nog niet te zeggen.” Valent is benieuwd wat er uit nieuwe metingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) komt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer