Economie
Inspectie legt verkoop modelauto’s stil om onderdelen met asbest

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de verkoop en distributie van een aantal op afstand bestuurbare modelauto’s stilgelegd. De Amerikaanse fabrikant Traxxas moet bovendien al verkochte modelwagens terugroepen, omdat ze asbesthoudende onderdelen bevatten.

ANP

Volgens de inspectie bestaat het risico dat asbestvezels in de lucht komen als mensen ze willen repareren of onderhouden. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Waarschijnlijk gaat het in Nederland om zo’n 1100 modelauto’s, zegt een woordvoerster. Volgens haar wordt door modelautoliefhebbers vaak aan dit soort wagens gesleuteld, wat nu dus risicovol is. Vandaar dat de toezichthouder het nodig vond om in te grijpen.

Wie wil zien of hij of zij ook zo’n modelauto met asbest heeft gekocht, kan terecht op de website van Traxxas. Daar staan alle serienummers, typen en namen van de modelauto’s en onderdelen waar het om gaat.

De inspectie kreeg eerder een melding over de modelauto’s van Traxxas. Dat was aanleiding voor een onderzoek, waarbij verschillende monsters zijn geanalyseerd van zowel de Nederlandse dealer als het Nederlandse distributiecentrum.

De problemen spelen in bepaalde oudere modelauto’s die sinds 2002 in de verkoop zijn. Die bevatten onderdelen met chrysotiel, oftewel wit asbest. Deze onderdelen, de zogeheten slipper en brake pads, waren ook los te koop als reserveonderdelen.

Via de terugroepactie kunnen consumenten die eerder zo’n wagen hebben gekocht, hun exemplaar op een veilige manier laten repareren. Mensen die geen gebruik willen maken van de terugroepactie moeten hun modelauto volgens de ILT als asbesthoudend afval aanbieden bij de plaatselijke milieustraat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer