Economie
Rechter schorst dreigende boetes om prijsschommeling pakketreizen

De rechter schorst dreigende boetes voor drie reisaanbieders die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder had opgelegd. De voorzieningenrechter van de rechtbank in Rotterdam twijfelt of de reisaanbieders wel de regels hebben overtreden als het gaat om prijssprongen bij het boeken van pakketreizen.

ANP

De marktwaakhond dreigde met dwangsommen, omdat vakantiegangers hun reis niet konden boeken tegen de eerder getoonde prijs. Dat mag niet, stelde de ACM in juli. „Mensen moeten prijzen van de verschillende aanbieders eenvoudig kunnen vergelijken. Dit kan alleen als de eerst getoonde prijs de prijs is waarvoor de reis ook daadwerkelijk geboekt kan worden”, zei de ACM die de aanbieders dwong om de prijzen goed te vermelden. Om welke drie reisaanbieders het ging, werd niet bekendgemaakt.

De ACM moet nu eerst een beslissing nemen over het bezwaar dat de reisbureaus hebben aangetekend. Door naar de rechter te stappen voorkomen de reisbureaus ook dat de lasten onder dwangsom gepubliceerd worden en blijven de namen van de betreffende aanbieders vooralsnog onbekend.

De rechter twijfelt of de gemiddelde consument door de schommelende prijzen op het verkeerde been wordt gezet en of consumenten hierdoor in negatieve zin worden geraakt. De lasten en publicatiebesluiten zijn geschorst tot zes weken na de bekendmaking van de beslissing van de ACM op het aangetekende bezwaar.

Corendon zei in juli geen melding van de marktwaakhond te hebben ontvangen en ook TUI was niet een van die partijen volgens een woordvoerster. Sunweb Group zei eerder ook geen brief te hebben ontvangen van de ACM. VakantieDiscounter wilde geen uitspraak doen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer