Economie
Verkoop nieuwe caravans en campers in Nederland omhoog

De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste drie kwartalen van dit jaar gestegen. Volgens brancheorganisaties Kampeer en Caravan Industrie (KCI) en BOVAG steeg de verkoop van nieuwe caravans met 7 procent en die van kampeerauto’s met bijna 12,5 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

ANP

De cijfers werden gepubliceerd aan de vooravond van de 59ste Kampeer en Caravan Jaarbeurs in Utrecht. Tot en met september werden er 6106 nieuwe caravans afgeleverd, tegen 5707 stuks een jaar eerder. Bij campers ging het om 2191 stuks, tegen 1949 kampeerauto’s in de eerste drie kwartalen van 2023. Volgens KCI en BOVAG werden in de rest van Europa eveneens meer campers verkocht, maar is Nederland het enige land waar ook de afzet van nieuwe caravans flink stijgt.

„Hoewel campers alsmaar populairder worden en we daarvan binnenkort het 200.000ste exemplaar in Nederland gaan registreren, zijn wij van oudsher bij uitstek een caravanland”, zegt KCI-voorzitter Leo Diepemaat. „Jarenlang daalde het aantal caravans echter geleidelijk, maar tijdens de coronaperiode kwam die terugloop tot een halt. Sindsdien zien we het totale aantal caravans juist weer stijgen, tot nu ruim 420.000 stuks. De caravan is in Nederland bezig aan een revival.”

Rolf Reinders, voorzitter van BOVAG Caravan- en Camperbedrijven, stelt dat steeds meer jonge stellen en gezinnen er met de caravan op uittrekken. „Voor corona werden oudere caravans per definitie afgedankt en geëxporteerd. Inmiddels is de interesse in kamperen zo groot dat caravans in alle soorten en maten voorzien in de behoefte van een keur aan doelgroepen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer