Economie
Weinig beweging op beurzen bij begin vierde kwartaal

De Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag op de eerste handelsdag van oktober en het vierde kwartaal met weinig beweging geopend. De aandacht van beleggers gaat uit naar nieuwe inflatiecijfers voor de eurozone die later in de ochtend worden gepubliceerd door het Europese statistiekbureau Eurostat.

ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) is bezig de rente te verlagen nu de inflatie aan het afzwakken is. ECB-president Christine Lagarde zei maandag in het Europees Parlement nog vertrouwen te hebben dat de inflatie binnenkort terugkeert naar het doel van 2 procent. De beleidsmakers zullen de nieuwe inflatiegegevens „meenemen in onze volgende monetaire beleidsvergadering in oktober”, aldus Lagarde. Op de financiële markten wordt de kans op een nieuwe renteverlaging in oktober steeds groter ingeschat.

De Amsterdamse AEX-index stond in de ochtendhandel 0,2 procent hoger op 912,08 punten. De MidKap won ook 0,2 procent, tot 896,59 punten. Frankfurt steeg 0,2 procent. De hoofdgraadmeters in Londen en Parijs daalden tot 0,5 procent.

Europese autobouwers bleven in de belangstelling staan na de verliezen een dag eerder door winstwaarschuwingen van Stellantis en Aston Martin. Zo steeg Stellantis, het moederbedrijf van onder meer Opel, Fiat en Peugeot, 1 procent in Milaan na de koersval van ruim 14 procent op maandag. Aston Martin zakte nog eens 0,8 procent in Londen. Dat aandeel ging een dag eerder al bijna een kwart in waarde onderuit.

De Duitse autofabrikanten BMW, Mercedes-Benz en Volkswagen daalden tot 1 procent in Frankfurt. Het Franse Renault verloor 1,6 procent in Parijs.

In Kopenhagen werd de grote Deense containervervoerder A.P. Møller-Maersk 3 procent lager gezet. Havenarbeiders aan de Amerikaanse oostkust en in de Golf van Mexico zijn aan een staking begonnen. Maersk had al gezegd een grote impact te vrezen bij een staking. Volgens Maersk kan zelfs een relatief korte staking grote gevolgen hebben voor de toeleveringsketens.

De euro noteerde 1,1168 dollar, tegenover 1,1146 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,9 procent goedkoper op 67,59 dollar per vat. Brentolie daalde 0,8 procent in prijs tot 70,89 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer