Economie
EC wil vissers uit Golf van Biskaje weren om bijvangst dolfijnen

De Europese Commissie heeft maandag een plan goedgekeurd om de Golf van Biskaje een maand lang te sluiten voor grote vissersboten. Die sluiting moet voorkomen dat vissersboten per ongeluk dolfijnen en andere kleine walvisachtigen vangen. Het Europees Parlement moet nog wel instemmen met het plan.

ANP

De Golf van Biskaje strekt zich uit van Bretagne tot de noordkust van Spanje. Het betreft een sluiting van 22 januari tot 20 februari 2025, „een periode met een hoog risico op bijvangsten”, aldus de Europese Commissie. De sluiting is van toepassing op vissersboten met een lengte van meer dan 8 meter. Op basis van de cijfers van betrokken lidstaten verwacht de commissie dat de maatregelen gevolgen zullen hebben voor ongeveer driehonderd boten.

„Toevallige vangsten in visnetten, samen met natuurlijke sterfte, ziekten en desoriëntatie, hebben in belangrijke mate bijgedragen aan de strandingen van dolfijnen en kleine walvisachtigen in de Golf van Biskaje”, legt de Europese Commissie uit. Naast de sluiting worden kleinere vissersboten verplicht om „akoestische afschrikmiddelen” te gebruiken om zo dolfijnen uit hun netten te weren.

Volgens de Internationale Raad voor het Onderzoek van de Zee (ICES) sterven jaarlijks ongeveer 9000 dolfijnen door onbedoelde bijvangst langs de Franse Atlantische kust. Dat is ruim boven de drempel van 4500, die het voortbestaan van de dolfijnenpopulatie in gevaar brengt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer