Economie
Stellantis en Aston Martin kelderen op beurs na winstwaarschuwing

Stellantis en Aston Martin hebben maandag flink aan beurswaarde ingeleverd. Aanleiding waren de winstwaarschuwingen van de autobedrijven, met beursnoteringen in respectievelijk Milaan en Londen. De autobouwers wijzen onder meer op een zwakke vraag in China, verstoringen in toeleveringsketens en kostenstijgingen.

ANP

Stellantis kelderde 14,7 procent, Aston Martin 24,5 procent. De twee bedrijven trokken andere Europese branchegenoten mee. Zo daalden Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz in Frankfurt tot 2,4 procent. Renault zakte 5,6 procent op de aandelenbeurs in Parijs. Volkswagen kwam vrijdag ook al met een nieuwe waarschuwing voor zwakkere resultaten.

De stemming op de Europese beurzen was overwegend negatief. De AEX-index op de Amsterdamse aandelenbeurs eindigde 0,8 procent lager op 910,12 punten. De MidKap, de index voor de middelgrote fondsen op het Damrak, zakte 0,4 procent tot 895,11 punten. De beurs in Londen daalde 1 procent, die in Parijs 2 procent en de beurs in Frankfurt leverde 0,8 procent in.

Het Italiaanse investeringsbedrijf Exor, dat een groot belang in Stellantis bezit, verloor 3,9 procent en stond daarmee onderaan de AEX. Sterkste stijgers in de hoofdgraadmeter waren voedings- en gezondheidsbedrijf dsm-firmenich en chipbedrijf ASMI met plussen van respectievelijk 1,5 procent en 0,7 procent.

Aperam profiteerde in de MidKap van een koopadvies van zakenbank Jefferies. De producent van roestvrij staal sloot de handelsdag 3,7 procent hoger af en stond daarmee bovenin. Ook sportschoolketen Basic-Fit stond tussen de sterkste stijgers met een plus van 2,1 procent. Sterkste dalers waren luchtvaartconcern Air France-KLM (min 3,2 procent) en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (min 3 procent).

Bij de kleinere fondsen daalde Pharming 3,7 procent. Het biotechbedrijf uit Leiden kreeg vorige week goedkeuring om zijn medicijn Joenja in het Verenigd Koninkrijk uit te brengen. Dat werd voor het weekend beloond met stevige koerswinsten; maandag leken beleggers hun winsten te nemen.

De euro was 1,1146 dollar waard, tegenover 1,1159 dollar bij het Europese slot op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1,2 procent duurder op 69,00 dollar per vat. Brentolie daalde een fractie in prijs tot 71,96 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer