Economie
Lagarde: steeds meer vertrouwen bij ECB dat inflatie afneemt

Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft er vertrouwen in dat de inflatie in de eurozone binnenkort terugkeert naar het streefcijfer van 2 procent. Dat zei zij maandag in het Europees Parlement. De beleidsmakers zullen de nieuwe inflatiegegevens „meenemen in onze volgende monetaire beleidsvergadering in oktober”, aldus Lagarde.

ANP

Het Duitse federale statistiekbureau Destatis meldde eerder op de dag dat de inflatie in Duitsland verder is afgekoeld, van 1,9 procent in augustus tot 1,6 procent in september. Ook in Frankrijk en Spanje lag de inflatie deze maand onder de doelstelling van de ECB. Het inflatiecijfer voor de volledige eurozone wordt dinsdag gepubliceerd. In augustus lagen de prijzen in het eurogebied nog 2,2 procent hoger dan een jaar eerder; analisten verwachten voor september een afname tot 1,8 procent.

Volgens Lagarde toont de afkoelende inflatie aan dat de „strijd tegen inflatie van de bank vordert en het desinflatieproces gaande is”. Maar ze merkte daarbij op dat het cijfer in de komende maanden waarschijnlijk weer zou stijgen. In de meest recente prognoses stelde de ECB te verwachten dat de inflatie in de eurozone eind 2025 weer stabiel op 2 procent zal uitkomen.

De ECB heeft meer ruimte voor een nieuwe rentestap omdat de inflatie steeds verder afzwakt. Op de financiële markten wordt de kans op een renteverlaging in oktober steeds groter ingeschat. Eerder deze maand verlaagde de ECB de rente voor de tweede keer dit jaar, met een kwart procentpunt tot 3,50 procent.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer