OpinieOpinie
Ontwikkeling pausdom wijst op eindtijd

Kees Fieggen (RD 24-8) schreef een op zich leerzame bijdrage over de vraag of de paus de antichrist is. Toch kan ik zijn argumentatie ten aanzien van de paus niet onderschrijven.

Ds. D.J. Budding
De paus arriveert op Melsbroek, het militaire deel van het vliegveld Zaventem, voor zijn bezoek aan België. beeld EPA, Dirk Waem
De paus arriveert op Melsbroek, het militaire deel van het vliegveld Zaventem, voor zijn bezoek aan België. beeld EPA, Dirk Waem

Volgens de officiële leer van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) is de paus de plaatsvervanger van Jezus Christus op aarde. Het Griekse anti betekent in de plaats van. Daarnaast worden door de RKK aan de paus bevoegdheden toegeschreven die alleen aan Christus toekomen. Zonden vergeven, zalig en heilig verklaren. Daarmee voldoet hij aan de beschrijving van de mens der zonde in 2 Thessalonicenzen 2:3-4. In feite wijst de RKK hem dus zelf aan als de antichrist. Ook de officiële titel van de paus (heilige vader) maakt dat duidelijk. Zo spreekt de Heere Jezus Zijn Vader aan in Johannes 17:11. Het is dan ook veelzeggend dat de RKK juist deze titel toekent aan de paus.

Vervloekt

Door het Concilie van Trente (1544) zijn de fundamentele leerstellingen die wij in de Reformatie belijden vervloekt verklaard. Degenen die ze aanhangen zijn in de ban gedaan, dus buiten Gods Koninkrijk gezet. Tien jaar geleden heeft kardinaal Van Eijk nog in de kolommen van deze krant beweerd dat die uitspraken nog onverkort van kracht zijn. Het Tweede Vaticaans Concilie stelt duidelijk dat mensen die het christelijk geloof niet kennen ook zalig kunnen worden. Concilies en uitspraken die elkaar radicaal tegenspreken. Op zich geen wonder. Het is dezelfde geest die beide geleid heeft. Niet de Heilige Geest maar de leugengeest, die zich voordoet als een engel van het licht.

Tijdens zijn recente rondreis door Azië heeft de paus letterlijk gezegd: „Alle religies zijn wegen naar God. Ik zal een analogie gebruiken; ze zijn als verschillende talen die het goddelijke uitdrukken. Maar God is voor iedereen en daarom zijn we allemaal kinderen Gods.”

In deze uitspraak maakt hij de drie-enige God gelijk aan alle afgoden van de wereld. Het is een feitelijke loochening van God zoals Hij Zich in Zijn Woord, als Vader, Zoon en Heilige Geest, geopenbaard heeft.

Het is ook in flagrante tegenspraak met wat de Heere Jezus Zelf geleerd heeft: „Wie de Zoon niet eert, eert ook de Vader niet” (Johannes 5:23). De paus loochent daarmee dus de Heere Jezus Christus als de Weg, de Waarheid en het Leven. Daarmee ontkent hij eigenlijk dat Jezus Christus de Waarachtige God en het eeuwige Leven is (1 Johannes 5:20). In feite leert hij een vorm van alverzoening, waardoor hij wordt ontmaskerd als de valse profeet (Openbaring 20:10).

Identificatiefiguur

Geen enkele andere wereldgodsdienst heeft een identificatiefiguur die met de paus te vergelijken is. Met bovenstaande uitspraken omarmt hij in feite alle wereldgodsdiensten. Zijn invloed als godsdienstig wereldleider wordt dan ook algemeen erkend.

De oproep om terug te keren naar de RKK past in het licht van de eindtijd. We zouden terug moeten naar een kerk die ook de wereldgodsdiensten omarmt en die leert dat alle mensen Gods kinderen zijn. Dan maakt het niet uit wat je gelooft, als je maar gelooft. Daarin zien we de contouren van het beest uit Openbaring 13:1: „En ik zag een ander beest uit de aarde opkomen en het had twee hoornen, des Lams hoornen gelijk, en het sprak als de draak.” Daarom kunnen we niet genoeg ernstig en liefdevol waarschuwen tegen de stemmen die ons terug willen brengen naar de valse kerk van Rome. Integendeel, we doen een bewogen oproep om die te verlaten.

Oordeel

Overigens is het niet mijn bedoeling te oordelen over individuele leden van de RKK. Dat is aan de Heere. Het gaat mij over de kerk en het pausdom als zodanig en de ontwikkeling daarvan in het licht van de wederkomst van de Heere Jezus. Want ook de ontwikkeling van het pausdom en de valse religie is een duidelijk signaal dat Hij spoedig komt. Wij moeten er wel op rekenen dat, als we aan Hem en Zijn Woord mogen vastkleven, vervolging dichtbij is. Dat zal ons des te meer doen roepen: „Kom, Heere Jezus, kom haastig!”

De auteur is hervormd emeritus predikant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer