live
BuitenlandGevechten tussen Israël en Hezbollah
Biden waarschuwt voor totale oorlog in Midden-Oosten

De spanning in het Midden-Oosten loopt op. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog.

Onlineredactie

Advertentie

Netanyahu herhaalt doel: Inwoners terug naar Noord-Israël
ANP

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt in een videoboodschap dat hij geen details kan delen over de operatie tegen Hezbollah, maar wel kan vertellen dat de regering vastbesloten is Israëlische inwoners te laten terugkeren naar het noorden van Israël. Daar werden eerder tienduizenden burgers geëvacueerd vanwege het conflict in het grensgebied.

Hezbollah en Israël vallen elkaar vrijwel dagelijks aan sinds de oorlog in de Gazastrook bijna een jaar geleden begon. Israël voert sinds maandag grootschalige luchtaanvallen uit op Libanon, met honderden doden tot gevolg. Volgens Netanyahu worden harde klappen aan Hezbollah uitgedeeld die de groepering „zich nooit had kunnen voorstellen”. „We doen dat met kracht en slimme tactiek.”

Biden waarschuwt voor totale oorlog in Midden-Oosten
ANP

De Amerikaanse president Joe Biden waarschuwt dat een totale oorlog in het Midden-Oosten „mogelijk” aanstaande is, maar zegt ook dat die niet onvermijdelijk is. „Ik denk dat er een kans is, we zijn nog steeds bezig met een overeenkomst die de hele regio fundamenteel kan veranderen”, zei hij bij het ABC-programma The View.

Defensie houdt situatie Libanon nauwlettend in de gaten

Defensie houdt de situatie in Libanon nauwlettend in de gaten, laat het ministerie weten. Dat kan niet zeggen of er voorbereidingen voor een mogelijke evacuatie worden getroffen. Israël voert bombardementen uit op de noordelijke buur en bereidt zich voor op een mogelijk grondoffensief.

Kort na de aanval van Hamas op Israël op 7 oktober vorig jaar stuurde het toenmalige kabinet zo’n tweehonderd militairen en twee transportvliegtuigen van het type C-130 Hercules naar Cyprus voor het geval de situatie in de regio verder zou verslechteren. Bijna twee maanden later kwamen de militairen terug, net als de Hercules. Het andere transportvliegtuig was al eerder teruggekeerd naar vliegbasis Eindhoven.

„We bereiden ons voor op alle mogelijke scenario’s en staan in nauw contact met onze bondgenoten”, aldus een woordvoerder van Defensie. „We gaan nu niet verder in op de exacte voorbereidingen die worden getroffen in verband met de operationele veiligheid.”

Buitenlandse Zaken roept Nederlanders op Libanon te verlaten zolang dat nog veilig kan.

Israëlische troepen bereiden zich voor op mogelijke inval Libanon
ANP

Het Israëlische leger heeft zijn troepen opgedragen om zich voor te bereiden op een „mogelijke inval” in Libanon. Israël intensiveerde de strijd tegen de Libanese militante beweging Hezbollah afgelopen week met grootschalige luchtaanvallen, maar zinspeelt nu ook op een grondoperatie in het buurland.

Netanyahu roept veiligheidskabinet bijeen

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu vergadert woensdagavond met zijn veiligheidskabinet. Israëlische media berichten dat de bijeenkomst om 20.00 uur lokale tijd (19.00 uur in Nederland) moet plaatsvinden.

Het is nog onduidelijk wat precies besproken gaat worden. Israël voert momenteel grootschalige luchtaanvallen uit op Hezbollah in Libanon.

Netanyahu zou deze week nog naar New York reizen om daar de Algemene Vergadering bij te wonen van de Verenigde Naties. Zijn vertrek is eerder al uitgesteld en volgens Israëlische media bestaat de kans dat de reis wordt geannuleerd.

ANP-507646367.jpg
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. beeld EPA, Abir Sultan
Israëlische krijgsmacht: Zestig doelen van Hezbollah gebombardeerd
ANP

Israëlische aanvallen op Libanon hebben woensdag zeker 23 mensen het leven gekost, bericht het Libanese ministerie van Volksgezondheid. Door de bombardementen zouden ook ongeveer honderd gewonden zijn gevallen.

De Israëlische krijgsmacht (IDF) bombardeerde naar eigen zeggen meer dan zestig doelen van de inlichtingenafdeling van Hezbollah. Onder meer plaatsen in Zuid-Libanon en ten noorden van de hoofdstad Beiroet werden getroffen. Door de dagenlange Israëlische aanvallen zijn de afgelopen dagen honderdduizenden mensen in Libanon op de vlucht geslagen.

De militante groepering heeft Israël woensdag ook aangevallen. Volgens Hezbollah werd onder meer een ballistische raket afgevuurd op het hoofdkwartier van de Israëlische inlichtingendienst Mossad bij Tel Aviv. De IDF zei dat ongeveer tientallen projectielen vanuit Libanon zijn afgevuurd, waarvan een deel is onderschept.

Stichting Vluchteling haalt binnen dag ton op voor hulp Libanon
ANP

Stichting Vluchteling heeft binnen een dag 100.000 euro opgehaald voor noodhulp aan Libanon. De hulporganisatie opende dinsdag Giro 999. Het geld wordt gebruikt voor onderdak, noodopvang, psychologische ondersteuning en traumazorg.

Honderdduizenden mensen uit Libanon zijn de afgelopen dagen op de vlucht geslagen voor luchtaanvallen vanuit Israël. Volgens de Libanese autoriteiten zouden bij de luchtaanvallen tot dusver meer dan 560 mensen gedood zijn, vooral in het zuiden. Het zijn de bloedigste Israëlische aanvallen op Libanon sinds 2006 toen Israël en de beweging Hezbollah in juli en augustus van dat jaar een hevige strijd uitvochten.

Stichting Vluchteling is al jarenlang in Libanon actief en kan de hulp naar eigen zeggen snel opschalen. „De noden nemen heel rap toe”, zegt de stichting over de situatie in het land. Naar onderdak is op dit moment de meeste vraag. Volgens een woordvoerder worden mensen nu onder meer in scholen opgevangen. „Daar voorzien wij ze van water, voedsel en medische hulp. We zullen ook tenten regelen als daar behoefte aan is.”

Doden door aanval op dorp ten noorden van Beiroet
ANP

Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen door een Israëlische aanval op een bergdorp ten noorden van Beiroet. Dat stelt het Libanese ministerie van Volksgezondheid, dat ook melding maakt van negen gewonden.

Libanese media berichten dat twee raketten insloegen in de plaats Maaysrah (regio Keserwan), op zijn 25 kilometer van de hoofdstad. Inwoners zeggen dat een huis en een café zijn verwoest.

De Israëlische strijdkrachten bevestigen ook woensdag weer grootschalige luchtaanvallen uit te voeren op doelen van Hezbollah in het zuiden en oosten van het land. Vanuit Libanon zouden weer tientallen projectielen zijn afgevuurd op Israël.

De strijd leidt in Libanon tot burgerdoden en chaotische taferelen. Duizenden vluchtelingen worden in Beiroet opgevangen in scholen en andere gebouwen.

De aanhoudende bombardementen leiden ook tot internationale kritiek. Egypte, Jordanië en Irak veroordelen in een gezamenlijke verklaring de Israëlische „agressie” tegen Libanon. Daarmee „wordt de regio richting een grote oorlog gedreven”, waarschuwen de landen.

Stilte voor de storm?
Onlineredactie

Terwijl de aanvallen op Hezbollah in Libanon blijven toenemen, is het opmerkelijk hoe weinig de suikeroom van Hezbollah, Iran, laat horen.

Hezbollah zegt raket op Mossad afgevuurd te hebben
ANP

Hezbollah zegt een ballistische raket afgevuurd te hebben op het hoofdkwartier van de Israëlische inlichtingendienst Mossad, bij Tel Aviv. De organisatie houdt de dienst verantwoordelijk voor de aanvallen met ontploffende communicatieapparatuur van vorige week.

Hezbollah zegt in een verklaring dat de raket om 06.30 uur lokale tijd (05.30 uur in Nederland) is gelanceerd. Het zou gaan om een Qader 1. Dat type raket is ontwikkeld door Iran.

Woensdagochtend ging het luchtalarm af. De Israëlische krijgsmacht meldde ongeveer twintig minuten nadat de raket gelanceerd zou zijn dat een grond-grondraket uit de lucht zou zijn geschoten door het luchtverdedigingssysteem dat Slinger van David genoemd wordt. Of het om de Hezbollah-raket ging, is niet zeker. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers of schade.

Raket vanuit Libanon onderschept boven centraal Israël
ANP

Het Israëlische leger meldt dat er woensdagochtend waarschuwingssirenes hebben geklonken in Tel Aviv en centraal Israël. Ten minste een raket gelanceerd vanuit Libanon werd onderschept. Volgens het leger zijn er geen gewonden gemeld.

In de nacht van dinsdag op woensdag voerde het Israëlische leger meerdere luchtaanvallen uit op Libanon. Volgens het officiële Libanese persbureau hebben woensdagochtend „vijandelijke gevechtsvliegtuigen aanvallen uitgevoerd” op gebieden in Zuid-Libanon. Ook meldde het persbureau dat meerdere locaties in het oosten van Libanon, in de Baalbek-regio, werden getroffen, waarbij meldingen van slachtoffers zijn gemaakt.

Hezbollah bevestigt dood hoge commandant Ibrahim Qubaisi
ANP

De Libanese sjiitische beweging Hezbollah bevestigt de dood van de hoge commandant Ibrahim Qubaisi. Qubaisi kwam dinsdag om het leven bij een bombardement op een zuidelijke buitenwijk in Beiroet. Volgens Libanese autoriteiten zijn er zes mensen omgekomen.

Israël vuurt al een paar dagen raketten op Libanon af met als doel om Hezbollah uit te schakelen. De raketaanvallen hebben al meer dan 560 mensen gedood. In de nacht van dinsdag op woensdag trof een Israëlische aanval het kustdorp Jiyyeh ten zuiden van Beiroet.

De Britse premier, Keir Starmer, riep dinsdag alle Britten op om Libanon te verlaten. In een verklaring zei het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat er ongeveer 700 Britse troepen naar Cyprus zullen gaan als onderdeel van noodplannen vanwege de escalatie tussen Libanon en Israël.

Libanon teleurgesteld in speech president Biden
ANP

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken genaamd Abdallah Bou Habib zei teleurgesteld te zijn in de speech van de Amerikaanse president Joe Biden. Biden hield een toespraak tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties.

509280822_preview.jpg
De Amerikaanse president Joe Biden na zijn toespraak tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties. beeld EPA, Justin Lane

„Het was niet sterk. Het was niet veelbelovend en het gaat het probleem niet oplossen”, zei Habib tijdens een evenement georganiseerd door de denktank Carnegie Endowment for International Peace. „Ik heb nog steeds hoop. De Verenigde Staten is het enige land dat een verschil kan maken in het Midden-Oosten met betrekking tot Libanon”, aldus Habib. De minister van Buitenlandse Zaken hoopt in de komende twee dagen Amerikaanse ambtenaren te ontmoeten.

President Biden zei dat een diplomatieke oplossing nog steeds mogelijk is en noemde het „de enige weg tot duurzame veiligheid”. Ook waarschuwde Biden voor een grootschalige oorlog in Libanon, maar noemde niet hoe deze te vermijden.

Na Israëlische aanvallen op Hezbollah kwamen meer dan 500 mensen om het leven in Libanon. Volgens Abdallah Bou Habib zijn er bijna een half miljoen mensen ontheemd.

VN-Veiligheidsraad komt woensdag bijeen over Libanon
ANP

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt woensdag om 18.00 uur plaatselijke tijd, dus middernacht in Nederland, bijeen om de escalatie van de gevechten in Libanon tussen Israël en Hezbollah te bespreken. Dat meldt Slovenië, voorzitter van de vijftien leden tellende raad in september.

Vorig liveblog
Onlineredactie

Lees hier het blog van dinsdag terug.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer