Israël voert zware aanvallen op Hezbollah verder op
Na jarenlange provocatie door Hezbollah slaat Israël hard terug. De terreurgroep krijgt rake klappen, terwijl Tel Aviv onder vuur ligt.
Israëlische jachtvliegtuigen en drones stijgen onafgebroken op om via operatie Noordelijke pijlen munitiedepots, commandoposten en lanceersystemen van Hezbollah te vernietigen. Vuur en rookwolken vullen de lucht boven Libanon tijdens de grootste Israëlische aanval sinds de Tweede Libanonoorlog in 2006. „We geven Hezbollah geen pauze, we versnellen onze offensieve operaties”, verklaart luitenant-generaal Herzi Halevi, de hoogste militair van het Israëlische leger.
Op videobeelden zijn zware schokgolven in de lucht te zien die wijzen op inzet van Israëlische bunkerbusters, zware bommen om door te dringen tot ondergrondse faciliteiten. Israël gaf voor de aanvallen 80.000 Libanezen telefonisch opdracht onmiddellijk te evacueren. „Israël is het enige land dat de vijand waarschuwt op de plek waar het aanvalt, uren voordat het daadwerkelijk aanvalt”, verklaarde een hoge luchtmachtofficier woensdag. Desondanks vielen volgens Libanon meer dan 660 doden en 1835 gewonden.
Honderden Israëlische jachtvliegtuigen schakelen in 36 uur tijd 1600 Hezbollahdoelen in Libanon uit. De luchtmacht zet daarbij 2000 raketten en bommen in. De aanvallen gaan ook woensdag in alle hevigheid door. Bij de operatie is volgens het Israëlische leger de helft van de raketten voor de lange en middellange afstand van Hezbollah uitgeschakeld plus 75 procent van de raketten tot 40 kilometer – de grootste raketvernietiging in de geschiedenis. De claim is echter lastig onafhankelijk te verifiëren.
Israël elimineert via een gerichte liquidatiecampagne de complete top van Hezbollah. Raketcommandant Ibrahim Muhammad Kabisi kwam dinsdag om bij een luchtaanval in Beiroet. Maandag deed Israël een liquidatiepoging op Ali Karaki, de laatste topcommandant van de terreurgroep. Hezbollah ontkent dat hij om het leven is gekomen. Vrijdag werd commandant Ibrahim Aqil gedood. Hezbollahleider Hassan Nasrallah blijft eenzaam achter.
Dieper
Hezbollah slaat op zijn beurt steeds dieper in Israël toe. Voor het eerst ligt Tel Aviv (435.000 inwoners) onder vuur, nadat de terreurbeweging eerder Haifa (285.000 inwoners) bestookte. In een videofragment van amper veertig seconden vernietigt het Iron Dome-luchtafweersysteem meer dan 20 raketten boven de havenstad. Hezbollah vuurde alleen dinsdag al 300 raketten af op Israël.
Sinds 8 oktober beschiet Hezbollah, met steun van Iran, het noorden van Israël om steun te geven aan Hamas in Gaza. Terwijl Hezbollah maandenlang het strijdtoneel dicteert, bereiden de Israëlische strijdkrachten zich zorgvuldig voor op een grote confrontatie.
Het Israëlische leger en de veiligheidsdiensten hebben decennialang de commandostructuur en militaire capaciteit van de terreurgroep minutieus in kaart gebracht. Daarbij is een lange lijst van doelen opgesteld, in volgorde van belangrijkheid. Niet alleen van militaire locaties, maar ook van stedelijke gebieden. Hezbollah slaat immers –tegen betaling– ook raketten op bij Libanese burgers op zolder.
Bovendien is Israël in staat dankzij een ingenieuze combinatie van spionagesatellieten, verkenningsdrones en kunstmatige intelligentie real-time doelen toe te voegen aan de lijst, bijvoorbeeld van net gebruikte lanceerlocaties. Zo heeft het leger de plaats van de afgeschoten ballistische raket op Tel Aviv getraceerd en direct gebombardeerd.
Nachtmerrie
Een hoofdrol in de aanpak van Hezbollah is voor de Israëlische luchtmacht. Jachtvliegers zijn tot het uiterste getraind om de terreurgroep hard en effectief te raken. De luchtmacht heeft, anders dan de grondtroepen, nauwelijks geleden onder de intensieve inzet tegen Hamas in Gaza.
De Israëlische luchtmacht vormt een nachtmerrie voor Hezbollah, dat nauwelijks beschikt over middelen zich daartegen te verweren. Iran heeft naar verluidt enkele luchtafweersystemen naar Libanon overgebracht, maar deze zijn ineffectief gebleken tegen de geavanceerde Israëlische gevechtsvliegtuigen.
De Israëlische operatie richt zich op geheel Libanon, maar met name op de Bekaavallei in Libanon, het hartland van Hezbollah. Daar staan duizenden kruisraketten en precisiegeleide langeafstandwapens op scherp om heel Israël onder vuur te nemen.
De terreurgroep loopt door de Israëlische luchtcampagne zware klappen op. De positie van Hezbollahleider Hassan Nasrallah is zwakker dan ooit. Zijn militaire leiding is vrijwel volledig uitgeschakeld, zijn communicatiesystemen zijn onbruikbaar uit vrees voor geplaatste explosieven en zijn broodheer Iran is ontstemd over zijn optreden.
Opvallend is de relatief beperkte reactie van Hezbollah. Zeker, maandag en dinsdag richten 500 raketten grote schade aan in Israël. Miljoenen Israëliërs moesten in allerijl de schuilkelders opzoeken. Toch is de reactie uit Libanon relatief beperkt. De terreurgroep slaat toe, maar kennelijk niet om een grootschalige oorlog te ontketenen. Ook Iran mengt zich nog niet openlijk in de strijd.
Ondanks de zware klappen kan Hezbollah nog altijd een vuist maken. De kracht van de terreurorganisatie moet niet worden onderschat. Ook Hezbollah heeft zich decennialang kunnen voorbereiden met naar verluidt zeker 150.000 raketten. Ongetwijfeld heeft Nasrallah nog onaangename verrassingen in petto.
Grondoffensief
De vraag is wat de volgende stap is in de gewelddadige confrontatie. De Israëlische luchtaanvallen kunnen een voorbereiding zijn op een grondoffensief in Libanon. Tanks en pantservoertuigen staan paraat aan de grens. Israël kan met de grootschalige aanvallen Hezbollah echter ook willen dwingen tot een diplomatieke oplossing.
Bovendien bestaat nog altijd de kans dat Iran en Hezbollah zware vergeldingsaanvallen uitvoeren. Teheran blijft zinnen op wraak na de liquidatie van Hamaskopstuk Ismail Haniyeh in Teheran, Hezbollah na de uitschakeling van z’n hoogste commandant Fouad Shukr in Beiroet.
Door de diepgewortelde haat tegen Israël staan de Joodse staat intens spannende dagen te wachten. Aanhoudende aanvallen vanuit Libanon beloven niet veel goeds.