Buitenland
Zelensky: Poetin plant aanvallen op Oekraïense kerncentrales

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beschuldigt zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin ervan aanvallen te plannen op Oekraïense kerncentrales en nucleaire faciliteiten. Zelensky waarschuwde in New York op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties voor de catastrofale gevolgen van zo’n aanval.

ANP

De Oekraïense president zei recent „zorgwekkende berichten” te hebben ontvangen over de plannen van de Russen. Ze zouden met satellieten details verzamelen van de nucleaire infrastructuur, zodat ze die kunnen aanvallen. De Russische krijgsmacht beschiet al langer veelvuldig Oekraïense energiecentrales, maar nu zou Poetin er ook op uit zijn om de kerncentrales te vernietigen. Daardoor zouden Oekraïense burgers niet alleen zonder stroom komen te zitten, maar kan volgens Zelensky ook een kernramp ontstaan.

„Omdat Rusland het Oekraïense verzet niet kan breken op het slagveld, kijkt Poetin naar andere manieren om ons te kraken”, zei Zelensky. „Rusland heeft vandaag de dag al onze warmtecentrales verwoest en een groot deel van onze hydro-elektrische faciliteiten. Dit is hoe Poetin zich voorbereidt op de winter, in de hoop miljoenen Oekraïners te kwellen.”

Oekraïne huisvest in de buurt van Zaporizja de grootste kerncentrale van Europa. Die staat in gebied dat door de Russen is veroverd, maar ligt al vanaf het begin van de oorlog dicht bij de frontlinie. Kyiv en Moskou beschuldigen elkaar regelmatig van beschietingen op de centrale.

Zelensky memoreerde dat de Russen er aan het begin van de oorlog niet voor terugdeinsden om te vechten in het gebied rond Zaporizja. „De tanks schoten direct op de gebouwen. Ze bestormden deze faciliteit net zo wreed als welke dan ook. Het was verschrikkelijk.” Hij zei dat zijn gedachten toen teruggingen naar de kerncentrale in Tsjernobyl, waar in 1986 de grootste kernramp uit de geschiedenis gebeurde.

Zelensky zei ook dat er snel een einde moet komen aan de oorlog. Hij zou in New York al met vele leiders van over de hele wereld hebben gesproken over zijn vredesplan en riep landen op om zijn voorstel te steunen. „Ik bedank elke leider en elk land dat ons steunt en ziet dat Rusland, een land dat twintig keer zo groot is als Oekraïne, nog steeds meer land wil. Het is krankzinnig.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer