Buitenland
Kritiek op plan voor islamitische versie Vaticaanstad in Albanië

Het plan van de Albanese premier Edi Rama voor een ministaat voor moslims leidt ook tot kritiek. De overkoepelende organisatie van Albanese moslims, KMSH, vindt dat de premier met het idee „de religieuze harmonie in gevaar brengt”.

ANP

De organisatie stelt tegenover Albanese media dat dergelijke initiatieven een „gevaarlijk precedent” kunnen vormen voor de toekomst van het land. Rama maakte zondag bekend dat hij een soevereine staat wil stichten, naar het voorbeeld van Vaticaanstad. Deze moet worden gevestigd in de Albanese hoofdstad Tirana en wordt gerund door de Bektashi-orde, een liberale stroming van de islam.

De leider van de Bektashi-orde in Tirana heeft het idee juist verwelkomd. Het „uitstekende initiatief” zou volgens hem juist „een nieuw tijdperk van religieuze tolerantie en de bevordering van de vrede inluiden”. Ongeveer de helft van de Albanezen is moslim, van wie 10 procent tot de Bektashi-orde behoort.

De ministaat wordt circa 10 hectare groot, vier keer zo klein als Vaticaanstad, en komt op de plek van het internationale hoofdkwartier van de orde. Het drinken van alcohol wordt in de staat toegestaan en vrouwen hoeven zich niet aan kledingvoorschriften te houden. Rama schreef woensdag op berichtenplatform X dat het door de benodigde juridische wijzigingen lang zal duren voordat het plan werkelijkheid wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer