Jan-Kees Kooijman: De goede Herder brengt nóg schapen toe – door Zijn stem
„Johannes 10 vers 16 is het fundament voor de wereldwijde Evangelieverkondiging. Die is niet alleen begonnen, maar gaat tot op de dag van vandaag door.”
Dat zei Jan-Kees Kooijman, missioloog en toeruster bij Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG), dinsdagavond bij de presentatie van zijn boek ”Eén Herder. De herdermetafoor in het Oude en Nieuwe Testament”. De presentatie vond, geheel in stijl, plaats in de schaapskooi in Soest.
Een video toont de schaapskudde van Siebe Schot, die in gesprek is met Kooijman over zijn werk. Bijbelse woorden als leiden, bijeenbrengen, beschermen, opzoeken en redden hebben nu nog steeds een belangrijke functie, zo blijkt.
Uitgever René Heij van uitgeverij De Banier overhandigt Kooijman een exemplaar van zijn boek.
Leidsman
In zijn bijdrage licht de schrijver een tipje van de sluier over zijn boek op. „Jezus is de Goede Herder. Hij is geen huurling, want Hij stelt zijn leven voor de schapen. Jezus’ geboorte staat al in de context van het herdersschap. In Mattheüs 2 vraagt Herodes waar Jezus zou geboren worden. In Bethlehem, zo luidt het antwoord. Daar zal de Leidsman komen, Die Mijn volk Israël weiden zal. Daar werd Jezus geboren, op de plaats waar de herders waren. Daar, in het land van Juda, werd het goede nieuws voor het eerst verteld. Het is de vervulling van de belofte uit Jesaja. Daar komt de herderstaal naar voren. Het laat zien wie Christus is.”
Tijdens de omwandeling van Jezus op aarde is het beeld van de herder steeds weer aanwezig, aldus Kooijman. „Jezus komt bij Zacheüs. Hij roept hem en dan vindt de ommekeer plaats. In Lukas 19:10 staat: Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren was – een samenvatting van het werk van Jezus op aarde. In Ezechiël 34 staat te lezen dat de herder de kudde opzoekt en de schapen zal redden uit al de plaatsen waarheen zij verstrooid zijn. Dat is de taal van dé Herder.”
Evangelieverkondiging
„Rondom Jezus’ lijden, sterven en opstanding komt het herderschap weer naar voren”, zegt Kooijman. „Mattheüs 26 zegt: „Gij zult allen aan mij geërgerd worden in deze nacht; want er is geschreven: Ik zal den herder slaan en de schapen der kudde zullen verstrooid worden.” Het verwijst naar een profetie in Zacharia 13. Hij, Christus, is de Herder. Hij wordt geslagen in het huis van Pilatus. Hij heeft zijn leven gesteld voor Zijn schapen, aan het kruis van Golgotha. Zo kan alleen een Goede Herder doen.”
Johannes 10 vers 16 is een belangrijk Bijbelvers, stelt de missioloog. „Het laat niet alleen zien dát Hij de goede Herder is, maar ook met welk doel Hij dat is. Exegetisch is dit de climax van de herdermetafoor. Er zijn ook andere schapen, zegt Jezus tegen de farizeeën. Niet uit de Joodse stal, maar verstrooid onder de heidenvolken. Deze moet Ik ook toebrengen. Duidelijk zichtbaar is hier hoe de goede Herder toebrengt: door Zijn stem. Daarmee is dit Bijbelvers het fundament voor de wereldwijde Evangelieverkondiging. Die is niet alleen begonnen, maar gaat tot op de dag van vandaag door.”
Hetzelfde vers uit Johannes stelt ook dat er één kudde zal zijn. Kooijman: „De eenheid tussen de gelovigen, uit Joden en heidenen, is een belofte waarvan de vervulling nog uitstaat. De stem van de goede Herder moet onder alle volken uitgaan. De vervulling zal plaatsvinden in de eeuwigheid.”
„De stem van de goede Herder moet onder alle volken uitgaan ” - Jan-Kees Kooijman, missioloog ZGG
Ds. J.B. Zippro, predikant van de gereformeerde gemeente in Zoetermeer en zendingsdeputaat, sloot de avond af met een meditatie over 1 Samuël 16.