Migrantengemeente heeft probleem met de gemeente Amsterdam
Het aantal leden van het Maranatha Community Transformation Center in de Amsterdamse Bijlmer bedraagt officieel zo’n 120. Maar volgens ds. Moses Alagbe (66) omvat zijn gemeente wel 9000 mensen: de hele wijk waarin de migrantenkerk staat. Voor hen allemaal wil hij er zijn.
Het is niet altijd eenvoudig om contact te leggen met een migrantenkerk. De Glad Tidings Assembly of God (Gemeente van Gods blijde boodschap), die kerk houdt in Amsterdam-Buitenveldert, heeft wel een mooie website, maar de beide telefoonnummers die daar vermeld worden zijn kennelijk opgeheven. Op een e-mail wordt niet gereageerd. Maar er zijn nog veel meer migrantenkerken.
Het Maranatha Community Transformation Center zit in de Bijlmermeer. Het noemt zich bewust geen kerk omdat dat woord mensen afschrikt. Op de website valt te lezen dat nette kleding gewenst is als men een dienst wil bijwonen.
De gemeente ontstond in 1998 uit de grote Maranathagemeente in Amsterdam-West. Sinds 2001 is Moses Alagbe (66) de voorganger. Hij is afkomstig uit Nigeria, maar zijn vrouw komt uit Winterswijk. Zijn beheersing van het Nederlands is beperkt. Vandaar dat hij altijd in het Engels preekt. Er is dan een vertaling in het Nederlands. Omgekeerd is het zo dat de preek in het Engels vertaald wordt wanneer er een Nederlandstalige voorganger is.
Internationaal
De gemeente heeft een internationaal karakter. Mensen uit Afrika, Surinamers en Antillianen en wat autochtone Nederlanders. Volgens ds. Alagbe bestaat zijn gemeente in totaal uit 9000 personen. Dat is namelijk het aantal inwoners van de H-wijk, het deel van de Bijlmermeer waar de diensten gehouden worden. Voor die allemaal wil hij er zijn.
Het officiële aantal leden is 120. De zondagse dienst, die twee uur duurt, wordt meestal door zo’n 80 mensen bezocht. Corona heeft het kerkbezoek geen kwaad gedaan, zegt ds. Alagbe. Er is eerder sprake van een opgaande lijn.
„Men beschouwt ons meestal als een pinkstergemeente, maar die naam vinden we niet zo belangrijk. Het gaat om Christus. Hij is het centrum van onze verkondiging”, zo beklemtoont de predikant.
De gemeente telt tal van eenoudergezinnen: ongehuwde moeders of vrouwen die door hun man verlaten zijn. Juist daarom wordt de waarde van het huwelijk voortdurend beklemtoond. „Vecht voor je huwelijk”, zo is de boodschap.
„Wij veroordelen niemand, maar homoseksuele relaties zijn niet overeenkomstig de Bijbel. God laat ieder vrij, maar onze levenswandel zal wel gevolgen hebben”, aldus ds. Alagbe.
Tegen vrouwelijke voorgangers heeft hij geen bezwaar. Naast de twee mannelijke ouderlingen is er ook één vrouw ouderling. Zij gaat weleens voor in de diensten.
Maaltijden
Vanuit de gemeente wordt veel sociaal werk gedaan. Zo is er op dinsdag en donderdag een ontbijt voor kinderen die anders zonder eten naar school zouden gaan. Op donderdag is er ook een maaltijd waar iedereen uit de buurt kan aanschuiven. „We willen Gods liefde met hen delen.” Ook bij allerlei andere sociale problemen probeert het Maranatha Community Transformation Center hulp te bieden.
De gemeente is gehuisvest aan het Bullewijkpad, in een onooglijk gebouw dat ze huurt van de gemeente Amsterdam. Dat kost ruim 4500 euro per maand. Maar het gemeentebestuur wil de buurt opknappen en dan zou ook dit gebouw moeten wijken. „Dat is voor ons een groot probleem”, aldus pastor Alagbe. „Waar moeten we heen? De bouwkosten zijn hoog en bouwgrond is vaak niet beschikbaar. Onze gemeenteleden hebben geen hoog inkomen. Misschien zouden we samen met andere kerken een kerkverzamelgebouw kunnen neerzetten. Die zijn er in de Bijlmer wel meer en daar wordt druk gebruik van gemaakt. Ook ons gebouw wordt ’s zondagsmiddags door een andere groep gebruikt. We hebben ons probleem voorgelegd aan de gemeente Amsterdam en gewezen op de belangrijke sociale functie die wij hier in de buurt hebben. Maar dat heeft tot dusver nog niet veel opgeleverd.”
De Maranathagemeente heeft tot nu toe geen moeite om de jongeren vast te houden. Dat dat bij andere kerken vaak een probleem is, komt volgens ds. Alagbe doordat ze hun liturgie niet hebben aangepast aan de huidige tijd. „Jongeren willen meer levendigheid in de dienst. Kerken moeten zich niet alleen op de zondag richten, maar de hele week in hun omgeving actief zijn. Het gaat erom 24/7 Jezus te dienen.”
„Kerken moeten zich niet alleen op de zondag richten, maar de hele week in hun omgeving actief zijn ” - Ds. Moses Alagbe, voorganger Maranatha Community Transformation Center