Binnenland
SGP hint op eisen aan steun spoedige asielwet in Eerste Kamer

De SGP lijkt erop te hinten dat de strenge asielregels die het kabinet wil invoeren alleen kunnen rekenen op steun van de partij als deze niet in een asielnoodwet, maar in een spoedwet komen. In het debat na Prinsjesdag liet SGP-leider Chris Stoffer subtiel vallen dat de plannen het niet halen zonder steun van de SGP in de Eerste Kamer, om daaraan toe te voegen dat zijn voorkeur bij een spoedwet ligt.

ANP

De intentie van het kabinet om de asielinstroom in te dammen „die delen wij als SGP”, zei Stoffer. „Als ik er nu naar kijk dan denk ik van: het kabinet neigt ernaar om met oogkleppen op een drukke weg over te steken. Terwijl er iets verderop een zebrapad ligt waar je bijna zeker veilig over kan steken.”

Donderdagavond werd duidelijk dat bijna de hele oppositie - inclusief de SGP - zich achter een motie schaarde om de strenge asielregels in een spoedwet in plaats van noodwetgeving te regelen. Deze wetsprocedure gaat ook snel, zoals de coalitie en het kabinet willen. Maar anders dan bij een noodwet krijgen de Eerste en Tweede Kamer wel de kans om hun mening te geven voordat de regels van kracht worden. Bij een noodwet krijgen beide Kamers die mogelijkheid later pas. „Als je die spoedwetprocedure pakt, dan behandel je het netjes”, vindt Stoffer.

Een asielnoodwet kan rekenen op steun in de Tweede Kamer, omdat coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hier een meerderheid hebben. „Maar het moet ook door de Eerste Kamer. En volgens mij heeft dit kabinet daar met de dragende partijen geen meerderheid.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer