Binnenland
Ambtenaren vrezen volle vreemdelingenbewaring door asielregels

Ambtenaren van het ministerie van Justitie en Veiligheid verwachten dat de vreemdelingenbewaring het voorlopig niet aankan als het kabinet meer afgewezen asielzoekers wil vastzetten voordat ze worden teruggestuurd naar hun land van herkomst. In het regeerprogramma schrijft het kabinet dat de capaciteit van de vreemdelingenbewaring „zo snel als mogelijk” moet worden opgehoogd. Door capaciteitsproblemen is echter „minimaal twee jaar” nodig om dit uit te voeren, voorspellen de ambtenaren in stukken die zijn opgevraagd door de Tweede Kamer.

ANP

De adviseurs zeggen dat tijd nodig is om een locatie en personeel te vinden.

„Er is op dit moment capaciteitsdruk in de vreemdelingenbewaring en het gevangeniswezen. De grenzen zijn daar voor beiden bereikt”, valt te lezen in de stukken. Die problemen zijn „ook met extra geld” niet direct op te lossen. Gevangenissen komen in de problemen als die plek moeten vrijmaken voor vreemdelingenbewaring, staat verder vermeld.

Een strengere aanpak kan bovendien leiden tot „ontwrichtend gedrag” bij de vreemdelingen die worden vastgezet. „Dat betekent extra druk op het personeel”, verwachten de ambtenaren.

In een ander stuk verzoekt een adviseur om in het regeerprogramma te vermelden dat de uitbreiding van de vreemdelingenbewaring „pas op de langere termijn (twee jaar)” kan worden uitgevoerd. Die suggestie heeft de eindversie niet gehaald. Daarin staat alleen dat „rekening wordt gehouden met de algemene druk op de detentiecapaciteit”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer